Čarobnjački svijet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čarobnjački svijet je mjesto iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Tamo se sve događa - gotovo cijela radnja romana J. K. Rowling smještena je tamo. To je zajednica koja funkcionira slično kao i bezjačka, uz izuzetak magije.

Društvo[uredi | uredi izvor]

Osnove[uredi | uredi izvor]

Društvo čarobnjačkog svijeta temelji se na dvije stvari. Prva i najočitija je naravno da se članovi tog društva koriste magijom.To je urođena sposobnost kojom se mogu izvoditi inače nemoguće stvari. Magija se tokom školovanja, učenjem, pretvara u vještinu. Utkana je u cijeli čarobnjački svijet - u predmete, čarobne štapiće i razna magična stvorenja, uključujući fenikse i zmajeve. Čarolije mogu imati različite efekte,o d pronalaženja izgubljenog predmeta i paljenja svjetla do liječenja i ubijanja. Iako se na površini magija čini moralno neutralnom, dobra ili loša namjera čarolije nalazi se u njenoj srži. Na primjer, kletvu za mučenje, Cruciatus, ne može na pravi način izvesti osoba koja ne uživa u nanošenju boli drugima.

Drugo, smatra se nemogućim da bezjački svijet može biti u mirnom suživotu sa čarobnjačkim svijetom. Tako je uloženo puno truda da bezjaci nastave živjeti u neznanju i nikad ne saznaju za magiju. Zabranjeno je bacati čarolije na bezjačke predmete, maloljetni učenici smiju izvoditi čarolije samo u školi, a bilo koje namjerno kršenje tih pravila se kažnjava. Te zakone provodi Ministarstvo magije, a posebni odjel ministarstva, blivijatori, se brinu da bezjaci nemaju nikakvih inkriminirajućih sjećanja. Iznimka od tajnosti su bezjačka rodbina čarobnjaka i najviši politički vođe, kao na primjer Premijer Ujedinjenog Kraljevstva (1. poglavlje Harry Pottera i Princa miješane krvi).

Općenito[uredi | uredi izvor]

Nazivi vještica i čarobnjak koriste se u čarobnjačkom svijetu gotovo kao zamjena za izraze muškarac i žena. Čarobnjački je svijet nešto idealniji od bezjačkog pa je i izraženija jednakost spolova (spol nije uvjet za bolje izvođenje magije).

Ali zato je tehnološki razvoj daleko iza bezjačkog, ili nam se možda samo tako čini. Ta je 'nerazvijenost' uvjetovana korištenjem magije i činjenicom da bezjačke stvari ne 'reagiraju' baš najbolje na magiju (u najvećem broju slučajeva se pokvare). Ali čarobnjaci su prisvojili neke bezjačke izume kao što su npr. radio uređaji i željeznica. A također možemo primijetiti i razvoj magičnih građevina kroz historiju (Hogwarts zasigurno nije imao kanalizaciju u vrijeme osnivanja). Ali neke se stvari vjerovatno nikada neće promijeniti pa se tako većina čarobnjačkog svijeta koristi sovama kao glavnim komunikacijskim sredstvom, a aparacija i metle draži su im od naših prometnih sredstava.

Vlada i politika[uredi | uredi izvor]

Ministarstvo magije je u britanskom čarobnjačkom svijetu središte autoriteta, birokratije i policije, a vodi ga Ministar magije. Ministarstvo ne odgovara nikome iz bezjačke vlade, ali ministar je dužan obavijestiti Premijera bezjačke vlade o događajima koje bi mogli primijetiti bezjaci, kao što su odbjegli kriminalci ili uvoz opasnih magičnih stvorenja. Inače se sve odvija po poslovici "Živi i pusti druge da žive". Dužnost Ministarsva je da održava tajnovitost i red u čarobnjačkoj Britaniji za što se brinu razni odjeli, uredi itd.

Politički gledano, Britanski čarobnjački svijet je u najboljem slučaju na razini srednjeg vijeka. Izvršna, zakonodavna i sudska vlast nisu uopće razdvojene. Izbori vjerovatno postoje,a sudovi šalju vještice i čarobnjake u zatvor nakon kratkog saslušanja bez advokata i bez mogućnosti žalbe.

Promet[uredi | uredi izvor]

Čarobnjaci mogu putovati koristeći se različitim metodama:

Letiprah[uredi | uredi izvor]

Letiprah je prah zelene boje koji se baca u kamin u kojem gori vatra. Trenutačni učinak je mijenjanje boje plamena u zelenu. Vještica ili čarobnjak zatim stupe u kamin i izgovore ime mjesta na koje želi otići. Ova metoda putovanja često se koristi i kao oblik komunikacije; to se obično izvodi tako da se umjesto cijelog tijela samo glava gurne u kamin. Letiprah je veoma popularan način putovanja i komunikacije pa postoji i Letimreža. Kamin mora biti uključeno u Letimrežu kako bi se do njega došlo. Ne zna se tačno kako se upravlja Letimrežom, ali zna se da ju je moguće nadgledati.

Aparacija[uredi | uredi izvor]

Aparacija i dezaparacija su još jedan oblik putovanja kojim se koriste vještice i čarobnjaci. Ovom metodom oni mogu nestati i gotovo se trenutačno pojaviti na nekom drugom mjestu. Taj oblik putovanja nije siguran na dugim udaljenostima i posebno ga je teško svladati. Zahtijeva sposobnost koncentracije na odredište, odlučnost i želju da se dođe na cilj. Naravno, samo oni sa dozvolom za aparaciju, koji imaju više od sedamnaest godina, se smiju aparatirati. Loša koncentracija rezultira cijepanjem, terminom koji se koristi za odvajanje dijelova tijela(nije krvav). Čak i iskusni čarobnjaci oklijevaju pri korištenju ove metode za duža putovanja - metla je ipak sigurnija.

Metle[uredi | uredi izvor]

Na metle koje koriste čarobnjaci bačene su čarolije kako bi mogle letjeti. Koriste se za duga putovanja ili za sport, a posebno u Metloboju. Moderne metle imaju čaroliju za ublažavanje udaraca(izumio ju je Elliot Smethywick) kako bi "vozačima" metli bilo što ugodnije. Za više informacija o razvoju metle i različitim sportovima u kojima se koristi, pročitajte Metloboj kroz stoljeća Kennilworthya Whispa.

Moćni autobus[uredi | uredi izvor]

Moćni autobus je magični triple-decker autobus. Opisan je kao jarkopurpuran i sa zlatnim natpisom iznad vjetrobrana. Sve što vještica ili čarobnjak moraju učiniti kako bi ga prizvali je ispružiti ruku u kojoj inače drže štapić.Vozač Moćnog autobusa je Ernie Prang,a kondukter je Stan Shunpike, koji je bio zatvoren u Azkabanu (Harry Potter i Princ miješane krvi).Za detaljniji opis Moćnog autobusa pročitajte treće poglavlje Harry Pottera i Zatočenika Azkabana.

Leteća stvorenja[uredi | uredi izvor]

Za putovanje je moguće koristiti Hipogrife (krilate konje). Harry i Sirius putovali su koristeći hipogrifa Kljunoslava, a Harry je u knjizi Harry Potter i Red feniksa za putovanje koristio testrala. ALi ni jedna od tih metoda nije previše popularna, iako Direktorica Beauxbatonsa putuje u kočiji koju vuče nekoliko krilatih konja.

Putoključevi[uredi | uredi izvor]

Putoključevi su predmeti koji su pretvoreni u naprave za transport. Putoključevi mogu biti opasni, zato što vas mogu poslati bilo kamo, i ne smije ih se koristiti bez posebnog dopuštenja. Mogu se aktivirati ili unaprijed dogovoreno vrijeme ili kad ih neko dotakne. Obično su "maskirani" tako da izgledaju kao smeće kako ne bi zainteresirali bezjke. Inkantacija čarolije kojom je određeni predmet pretvara u putoključ glasi: Portus.

Ostale metode putovanja[uredi | uredi izvor]

Odnosi[uredi | uredi izvor]

S bezjačkim svijetom[uredi | uredi izvor]

Bezjaci ostaju u živjeti u neznanju o čarobnjačkom svijetu, što čarobnjacima odgovara.

Većini vještica i čarobnjaka bezjački svijet je također nepoznanica. Čak i ako znaju da je tamo negdje, oni ne znaju kako bezjački svijet funkcioniše. Njihovi pokušaji da se maskiraju u bezjake, kako bi mogli hodati "normalnim" ulicama, često imaju smiješne rezultate. Naš svijet im je toliko stran da često ne znaju ni izreći imena nekih nama svakodnevnih predmeta (npr. telefon). Bezjačke studije su izborni predmet u Hogwartsu.

Inozemni[uredi | uredi izvor]

Svjetske magične vlade do jedne su mjere ujedinjene u Međunarodnu federaciju čarobnjaka. Ta organizacija, čiji detalji nisu otkriveni u knjigama,igra važnu ulogu u održavanju tajnovitosti Čarobnjačkog svijeta.

Unutrašnji[uredi | uredi izvor]

Često postoji velika antipatija čistokrvnih čarobnjaka odnosno onih čiji su preci bili čarobnjaci prema onima kojisu rođeni u bezjačkim porodicama. Ta se antipatija razvila do te mjere da su Lord Voldemort i smrtonoše ubijali čarobnjake nečistog porijekla. Nakon pada Voldemorta ta anitpatija je naglo opala.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Hogwarts - škola vještičarenja i čarobnjaštva[uredi | uredi izvor]

Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts nalazi se u Škotskoj. U njoj se školuju mladi čarobnjaci iz Velike Britanije i Irske. U školu dolaze s 11 godina i sedam godina uče različite vještine kroz školske predmete. Nakon pete godine polažu se Č.A.S.-ovi, a nakon sedme godine O.Č.I.

Ništa ne prethodi početku školovanja u Hogwartsu pa tako roditelji čarobnjaci školuju svoju djecu kod kuće, a bezjačka djeca prije Hogwartsa pohađaju bezjačke škole pa mogu doživjeti svojevrstan šok pri dolasku u novu, magičnu okolinu.

U školu se primaju djeca koja posjeduju magične sposobnosti. U školu su upisani od dana rođenja, a pisma u kojima stoji da su primljeni u školu dobijaju nakon 11 godina. Bezjaci uz pismo vjerovatno dobijaju i objašnjenje cjelokupne situacije. U školi također postoji i ceremonija svrstavanja učenika u odgovarajuće domove koju na početku svake školske godine vodi Razredbeni klobuk pjevajući uvijek drugačiju pjesmu.

Oni koji završe obrazovanje u Hogwartsu i žele se zaposliti npr. u Ministarstvu magije moraju proći dodatna testiranja i usavršavanja, a ocjene ostvarene na ispitima također pomažu u dobijanju posla.

Moto Hogwartsa je "Draco dormiens nunquam titillandus", što u prijevodu s latinskog znači "Ne škakljaj zmaja dok spava".

Direktor Hogwartsa je bio prof. Albus Dumbledore (do kraja 6.knjige). A nakon Albusa Dumbledora to jest u sedmom dijelu harryja pottera (harry potter i darovi smrti) direktor skole je Severus Snape.

Strane škole[uredi | uredi izvor]

Beauxbatons-akademija magije[uredi | uredi izvor]

Durmstrang[uredi | uredi izvor]

  • direktor: prof. Igor Karkaroff (posljednji poznati direktor, ubijen)
  • negdje u sjevernoj ili istočnoj Evropi

Salem-vještičji institut[uredi | uredi izvor]

Ostale škole[uredi | uredi izvor]

Bill Weasley dopisivao se s učenikom jedne škole iz Brazila koji se uvrijedio kad si Bill nije mogao priuštiti program razmjene učenika pa mu je poslao ukleti šešir od kojeg su se Billu smežurale uši.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Čarobnjaci imaju vlastitu novčanu jedinicu,tri vrste kovanica u različitim veličinama i od različitih materijala. Najveće - zlatne galeone, srednje - srebrne srpove i najmanje - brončane knutove.

  • 1 galeon = 17 srpova
  • 1 srp = 29 knutova
  • 1 galeon = 493 knuta
  • 1 galeon = 8 eura

Najveća čarobnjačka banka je Gringotts. Vode je goblini, do nje se dolazi iz Zakutne ulice i nalazi se ispod Londona. To je splet tračnica i trezora (nešto kao rudnik) iz kojih se bez upućene osobe, tj. goblina, gotovo nemoguće samostalno izvući.Pomoću jednog goblina Harry je sa Ronom i Hermionom provalio trezor Lestrangeovih u Gringottsu,a pobjegli su na zmaju koji je čuvao Gringotts.

Medicina[uredi | uredi izvor]

Čarobnjačka medicina je puno ispred bezjačke. Dok bezjačka medicina pokušava stimulirati tijelo kako bi se samo izliječilo i branilo, magija iscjeljuje. Iscjeljivanje nije jednostavno kao obične čarolije, ali jednostavnijim se čarolijama ipak mogu zaliječiti manje ozljede u vrlo kratkom vremenu, a za veće ozljede ipak treba nešto više vremena, ali su ipak učinkovite (ako vam na primjer treba nova kost). Ipak, ni magija nije svemoćna pa postoje i bolesti ili stanja iz kojih nema spasa (kletva Cruciatus).

Čarobnjački liječnici i hirurzi zovu se vidari. Madame Pomfrey vodi bolničko krilo u Hogwartsu, ali središnja medicinska ustanova je Bolnica Svetog Munga za magične ozljede i bolesti.

U knjigama se spominju različite bolesti kao što su "zmajske kozice" i "bolest nestajanja", ali ne zna se puno o njima.

Iako to nikad nije izričito navedeno u knjigama J. K. Rowling je izjavila da život prosječne vještice ili čarobnjaka traje duže od bezjačkog života.da kao npr prof.Damblodor je zivio oko 150god.Dok je njegov prijatelj koji je napravio kamen mudraca zivio oko hiljadu god .

Stvorenja[uredi | uredi izvor]

U čarobnjačkom svijetu ima puno različitih magičnih stvorenja. Sva stvorenja opisana su u knjizi Čudesne zvijeri i gdje ih naći Newta Scamandera. U toj su knjizi stvorenja podijeljena u tri skupine: bića, zvijeri i sablasti.

Bića[uredi | uredi izvor]

  • Ljudi
  • Banšiji(Banshees)
  • Goblini
  • Kućni vilenjaci
  • Babaroge
  • Vampiri
  • Divovi
  • Veele
  • Patuljci

Službeno nisu bića,ali zadovoljavaju kriterije:

  • Kentauri
  • Vodenljudi
  • Zlatonosci

Kentauri i vodenljudi žele biti što odvojeniji od ljudi(ali i babaroga i vampira), a zlatonosce ta podjela uopće ne zanima.

Neodređen ili nepoznat status:

  • Minotauri
  • Dementori

Zvijeri[uredi | uredi izvor]

  • Akromantula
  • Bazilisk
  • Bljeskavac
  • Bodljaš
  • Bundimun
  • Crvena ćepica
  • Čekinjaš
  • Dugin balavac
  • Erkling
  • Erumpent
  • Feniks
  • Glud
  • Gnom
  • Grifin
  • Gruvalica
  • Gul
  • Himera
  • Hipogrif
  • Horklump
  • Jastučarka
  • Jednorog
  • Jeti
  • Kapuka
  • Kelpi
  • Kentaur
  • Knarl
  • Konjic
  • Krilati konj
  • Krup
  • Letizvrk
  • Lobalug
  • Mantikor
  • Merlap
  • Mjesečar
  • Moki
  • Morska zmija
  • Mrki Bumban
  • Navjesnik
  • Nundu
  • Oblica
  • Okami
  • Pepelarica
  • Perjavka
  • Petonožac
  • Pjegavi zloklješt
  • Plameni rak
  • Pogrebin
  • Poluduh
  • Ponovnica
  • Porlok
  • Prutak
  • Psovulj
  • Ramora
  • Re'em
  • Runotrag
  • Salamander
  • Sfinga
  • Slelja
  • Šnjofavac
  • Tebo
  • Trol
  • Upavac
  • Vila
  • Vilenica
  • Vilovnik
  • Vodenljudi
  • Vražićak
  • Vukodlak
  • Zgrabirog
  • Zlatonosac
  • Zlorep
  • Zmaj
    • Novozelandski opalnooki
    • Kineski meteorac
    • Obični velški zeleni
    • Hebridski crni
    • Mađarski bodljorep
    • Norveški kukudrilo
    • Peruanski gujozub
    • Rumunski dugorog
    • Švedski kratkonosi
    • Ukrajinski željznik
  • Zvrkavica
  • Ždronjalica
  • Žustrica

Sablasti[uredi | uredi izvor]

  • Duhovi
  • Utvare

Religija[uredi | uredi izvor]

U knjigama se spominju samo kršćanski praznici. Čarobnjaci slave Božić i Uskrs(ali slavlje obuhvata samo nereligijske dijelove praznika: Djed Božićnjak, božićna drvca, darovanje, uskrsna jaja). Ali vjerojatnije je da se ta religija u knjigama samo izbjegava, a ne da ne postoji. Znamo da vještice i čarobnjaci pokapaju svoje mrtve i da je Harry kršten. Bez daljnjega prihvaćaju i postojanje duša (opširno razmišljanje i razgovor o dušama i rizicima dijeljenja duše odvija se u 6.knjizi). Možemo pretpostaviti da čarobnjaci mogu biti bilo koje "bezjačke" vjere, zato što ni jedna čaronjačka religija nije spomenuta. Postoji paradoks jer većina religija (kao što su kršćanstvo, islam ili judaizam) poriču postojanje čarobnjačkog svijeta, ali i sama magija se protivi religijskim učenjima.

Praznici[uredi | uredi izvor]

Čarobnjački praznici obuhvataju Božić i Uskrs, ali slavlje obuhvata samo nereligijske dijelove praznika: Djed Božićnjak, božićna drvca, darovanje, uskrsna jaja. Noć vještica je čarobnjacima mnogo važnija nego bezjacima, i to je jedini praznik, osim Božića, u čiju se čast održava banket. Školski praznici uključuju ljetni odmor i dvije sedmice odmora za Božić i Uskrs.

Ostalo[uredi | uredi izvor]