Đorđe od Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Đorđe
SupružnikAna, kraljica Velike Britanije
DjecaVilim
DinastijaOldenburg
OtacFridrik III, kralj Danske
MajkaSofija Amalija od Braunschweig-Lüneburga
Rođenje2. april 1653.
Kopenhagen, Danska
Smrt28. oktobar 1708.
London, Velika Britanija
Mjesto sahraneWestminsterska opatija

Đorđe od Danske (2. april 1653 - 28. oktobar 1708) je bio dansko-norveški princ i britanski plemić poznat kao suprug britanske kraljice Ane.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Kopenhagenu kao mlađi sin dansko-norveškog kralja Fridrika III i Sofije Amalije od Braunschweig-Lüneburga. Godine 1674. bio je kandidat na izborima za poljskog kralja. Njegovu kandidaturu je podržavao francuski kralj Luj XIV. Međutim, njegova nevoljkost da se odrekne luteranizma u korist rimokatoličanstva značila je da se ti planovi nikad nisu ostvarili.

Za njega je aranžiran brak s Anom od Yorka, bratičnom tadašnjeg engleskog i škostkog kralja, Karla II. Đorđe je izabran za njenog supruga budući da je bio protestant, a njegova domovina jedna od rijetkih protestantskih kraljevina. Đorđe i Ana su vjenčani 28. jula 1683. godine u Londonu, gdje je on doselio i postao engleski državljanin. Od Aninog amidže je kasnije dobio titule vojvode od Cumberlanda, grofa od Kendala i barona Wokinghama.

Brak[uredi | uredi izvor]

Njegov brak s Anom je bio prilično sretan i vjeran, za razliku od većine ostalih kraljevskih brakova, ali ne i uspješan; Ana je bila trudna 18 puta između 1684. i 1700. godine, ali trinaest trudnoća završilo je pobačajem ili rođenjem mrtvorođenčeta. Četvero od živorođene djece umrlo je ne doživjevši drugu godinu života, a peto dijete, Vilim, kojem je njegov tetak i imenjak, englesko-irski i škotski kralj Vilim III i II, dao titulu vojvode od Gloucestera, umro je u jedanestoj godini života. Za Đorđa se stoga sumnja da je, kao i veliki broj prinčeva njegovog doba, patio od sifilisa.

Slavna revolucija[uredi | uredi izvor]

Društveno i političko grupisanje protestanta za vrijeme vladavine Aninog oca, katolika Jakova II i VII, se centriralo oko Ane i Đorđa, pošto je Anina starija sestra, oranska kneginja Marija, živjela u Holandiji sa svojim suprugom Vilimom. Đorđe i Ana su Mariju i Vilima pismima obavještavali o napetoj situaciji u protestantskoj Engleskoj kojom je vladao Anin i Marijin otac, preobraćeni katolik. Godine 1688. Đorđe, Ana, Marija i Vilim su zajedno odlučili zbaciti Jakova sa prijestolja; sljedeće godine Vilim i Marija su stigli u Englesku i protjerali Jakova, te zajedno zauzeli prijestolje uz podršku Ane i Đorđa.

Kasnije godine[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je Vilim odbio prisustvovati krunidbi Jakova II i VII 1685. godine pošto bi ga Đorđe, kao član evropske kraljevske porodice, nadmašio kao izabranog predstavnika republike. Ovo nepovjerenje je bilo prevaziđeno za vrijeme revolucije kojom je Jakov zbačen sa trona, ali je loše utjecalo na odnos Vilima i Đorđa za vrijeme Vilimove vladavine. Đorđe nije posjedovao skoro nikakav politički uticaj sve do Vilimove smrti 1702. godine, kada krunu naslijeđuje njegova supruga. Đorđu kao suprugu kraljice nije bila data nikakva posebna titula, pošto je Ana bila odgovorena od nauma da zatraži od parlamenta davanje title kralja Đorđu.

Đorđe je bio sposoban vojni strateg koji je kao lord visoki admiral od 1702. do 1708. godine službeno vodio kraljevsku mornaricu. Umro je 28. oktobra 1708. godine, a njegova smrt je shrvala kraljicu Anu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]