Šesto čulo (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Šesto čulo)
Šesto čulo
Originalni poster filma
Izvorni naslovThe Sixth Sense
RežiserM. Night Shyamalan
ProducentFrank Marshall
Kathleen Kennedy
Barry Mendel
Scenarist(i)M. Night Shyamalan
UlogeBruce Willis
Toni Collette
Olivia Williams
Haley Joel Osment
MuzikaJames Newton Howard
KinematografijaTak Fujimoto
MontažaAndrew Mondshein
ProdukcijaHollywood Pictures
Spyglass Entertainment
The Kennedy/Marshall Company
Barry Mendel Productions
DistributerBuena Vista Pictures Distribution
Premijera2. august 1999.
Trajanje107 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet40 miliona dolara[1]
Zarada672,8 miliona dolara[1]

Šesto čulo američki je film u žanru natprirodnog horor - trilera snimljen 1999. godine. Scenarij i režiju uradio je M. Night Shyamalan. Film je priča o Coleu Searu (Haley Joel Osment), problematičnom i izolovanom dječaku koji je u stanju da vidi i razgovara sa mrtvima, i isto tako problematičnom dječijem psihologu (Bruce Willis) koji pokušava da mu pomogne. Film je potvrdio Shyamalana kao pisca i režisera, i predstavio se kino publici sa osebujnim talentom a posebno sa njegovom sklonošću ka neočekivanim završecima.

Hollywood Pictures je otpočeo sa širokim prikazivanjem filma 6. augusta 1999. godine. Film je bio dobro primljen od strane publike a kritičari su istakli izvedbe glumačke ekipe a posebno Osmenta, Collette i Willisa, kao i atmosferu, i neočekivani završetak. Šesto čulo je bio na drugom mjestu sa najvećom zaradom 1999. godine, odmah iza filma Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja, zaradivši oko 293 miliona dolara u SAD-u i 672 miliona širom svijeta. Doživio je šest nominacija za Oscara, uključujući i Oscara za najbolji film, najbolju režiju za Shyamalana, najbolji originalni scenarij, najboljeg sporednog glumca za Osmenta, i najbolju sporednu glumicu za Toni Collette, ali nije uspio osvojiti nagrade ni u jednoj od nominiranih kategorija.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dr. Malcolm Crowe, je dječiji psiholog koji živi u Philadelphiji. Jedne noći kada se vraćao kući sa svojom suprugom Annom nakon što je bio nagrađen za svoj rad, Anna mu kaže da je sve drugo sporedno i da je njegov rad najvažiji, i da vjeruje da je on zaista nadaren. Upravo tada, jedan mladić se pojavljuje u kupatilu, i optužuje Crowea da ga je zapostavio. Crowe ga prepoznaje kao Vincenta Greya, bivšeg pacijenta kojeg je kao dijete liječio od halucinacija. Vincent puca u svog bivšeg liječnika prije nego je izvršio samoubistvo.

Iduće jeseni, Crowe počinje rad sa drugim pacijentom, 9-godišnjim Coleom Searom, čiji je slučaj sličan Vincentovom. Crowe se posvećuje dječaku, iako ga proganja sumnja u sopstvenu sposobnost da mu pomogne nakon tragičnog incidenta sa Vincentom. U međuvremenu, on i njegova supruga rijetko i skoro nikako ne govore niti se druže. Crowe smatra da mora pomoći Coleu, kako bi ispravio propust da pomogne Vincentu i pomiri se sa suprugom. Coleova majka Lynn, koja ga istinski voli, brine se o njegovom opstanku u društvu, posebno nakon što je vidjela znakove fizičkog zlostavljanja. Cole na kraju povjerava svoju tajnu Croweu: on vidi duhove koji hodaju okolo kao da su živi neznajući da su mrtvi.

Isprva, Crowe misli da je Cole u zabludi i razmišlja da napusti njegov slučaj. Sjećajući se Vincenta, psiholog sluša audio trake sa terapijskih sesija snimljene sa Vincentom kada je bio dijete. Kada Crowe napušta prostoriju, a zatim se vraća, na traci se može čuti Vincent kako plače. Kada je pojačao zvuk, Crowe čuje plač čovjeka koji moli za pomoć na španskom jeziku, i sada shvata da je Cole govorio istinu i da su on i Vincent možda imali istu sposobnost. On predlaže Coleu da se treba pokušati pronaći prava upotreba za njegov dar komuniciranja s duhovima, i možda im pomoći završe svoj posao. U početku, Cole nije voljan za saradnju jer ga duhovi zastrašivaju, a ponekad mu čak i prijete, ali na kraju on ipak odlučuje da to uradi.

Cole govori sa jednim od duhova, Kyra Collins, mladom djevojkom koja je nedavno preminula nakon hroničnih bolesti. On ide sa Croweom ceremoniju sahrane u njenom domu, gdje ga Kyra upućuje na kutiju gdje se nalazi video snimak, koju je potom predao njenom ocu. Traka prikazuje Kyrinu majku kako stavlja tekućine za čišćenje u njenu supu. Uvjeren da je Kyra bila žrtva Minhauzenovog sindroma preko posrednika, Cole spašava Kyrinu mlađu sestru, potencijalnu sljedeću žrtvu majke.

Učeći da živi s duhovima koje vidi, Cole počinje da se uklapa u školi i dobiva glavnu ulogu u školskoj predstavi kojoj Crowe prisustvuje. Doktor i pacijent se opraštaju kao prijatelji i Cole predlaže Croweu da treba da pokuša govoriti sa Annom dok spava. Kasnije, dok je bio zaglavljen u saobraćajnoj gužvi, Cole odaje tajne svojoj majci, rekavši da je neko upravo poginuo u saobraćajnoj nesreći ispred njih, jer ta osoba se nalazi odmah do njega. U početku njegova majka mu ne vjeruje, ali Cole dokazuje svoju sposobnost tako što joj govori o tome kako ga je baka posjetila. On opisuje kako je njegova baka vidjela njegovu majku na plesnoj zabavi, iako je Lynn mislila da njena majka nije bila tamo. Zatim joj citira odgovor na pitanje koje je njegova majka postavila na majčinom grobu. Kada Cole kaže da se njegova baka osjeća ponosnom na Lynn, njegova majka sa suzama u očima prihvata istinu i oni grle jedni druge.

Crowe se vraća kući, gdje pronalazi svoju ženu koja je zaspala dok je gledala video kasetu sa njihovog venčanja. Dok je još spavala, Anna pita svog muža zašto ju je ostavio, i baca Croweov vjenčani prsten, za kojeg je iznenada otkrio da ga uopšte nije nosio. U tom momentu sjetio je se šta mu je Cole pričao o duhovima i shvatio je da ga je zapravo Vincent ubio te noći, i bio je nesvjesno mrtav cijelo vrijeme dok je radio sa Coleom. Zahvaljujući Coleovim naporima, Crowe je uspio da obavi nedovršeni posao - oslobađanjem krivice za svoj propust da shvati i pomogne Vincenta - i misija je konačno završena. Crowe ispunjava još jedan razlog svog povratka: da kaže svojoj ženi da nikada nije imao drugu, i da je mnogo voli. Njegov cilj je ispunjen, i on je sad slobodan da napusti svijet živih.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "The Sixth Sense (1999)". Box Office Mojo. Pristupljeno 27. 12. 2012.
  2. ^ "Nagrade na imdb.com". imdb.com. Pristupljeno 5. 10. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]