Širokolisna bokvica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Širokolisna bokvica
(Plantago major)
Sistematika
CarstvoPlantae
RedLamiales
PorodicaPlantaginaceae
RodPlantago
VrstaP. major

Velika bokvica ili ženska bokvica – poznata i kao širokolisna bokvica ili ženski trputac (lat. Plantago major) je biljka cvjetnica iz porodice Plantaginaceae.[1][2]

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Prirodno raste u većem dijelu Evrope, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kao i u Sjevernoj i Srednjoj Aziji.[3][4][5] Široko je rasprostranjena i u ostalim dijelovima svijeta, ali kao unesena vrsta.[3][6][7][8][9]

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Plantago major je jedna od najzastupljenijih i najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka na svijetu. Obloge od lišća mogu se primijeniti za previjanje rana, uboda i sazrijevanje čireva kako bi se olakšalo ozdravljenje i spriječile infekcije. Aktivna hemijski sastojci su aukubin (antimikrobni agens), alantoin (koji stimuliše ćelijski rast i regeneraciju tkiva) i sluz (koja smanjuje bol i nelagodu). Bokvica ima adstrigentno svojstva, a čaj od listova može se uzimati za liječenje proliva i smirenje unutrašnjih membrana.

Ova bokvica je veoma hranjiva divlja jestiva biljka, sa visokim sadržajem kalcija i vitamina A, C i K. Mladi listovi mogu se jesti i sirovi, a stariji mogu biti kuhani u varivima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Simpson, Michael G. (2011). Plant Systematics. Academic Press. ISBN 0-08-051404-9. Pristupljeno 12. 2. 2014.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ a b Natural History Museum: Plantago major Arhivirano 11. 2. 2008. na Wayback Machine
  4. ^ Flora Europaea: Plantago major
  5. ^ Flora of Pakistan: Plantago major
  6. ^ Germplasm Resources Information Network: Plantago major Arhivirano 28. 5. 2009. na Wayback Machine
  7. ^ Posljedica toga je da se u stručnoj literaturi Plantago major navodi pod mnoštvom različitih, često zbunjujućih, naziva.Britton, Nathaniel Lord; Addison Brown (1913). An Illustrated Flora of the Northern United States and Canada, Volume 3 (second izd.). Dover Publications, inc. str. 245. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  8. ^ Joint Nature Conservation Committee: Greater Plantain Plantago major Linnaeus Arhivirano 28. 5. 2009. na Wayback Machine
  9. ^ Botanical Society of Britain and Ireland Database Arhivirano 8. 8. 2007. na Wayback Machine

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]