.edu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

.edu je najviša internet domena koja se striktno dodjeljuje web stranicama obrazovnih institucija, kao što su fakulteti, univerziteti i slično. U upotrebi je od januara 1985 godine i jedna je od šest najstarijih najviših internet domena. Obrazovne institucije u BiH pored domene .edu sadrže i dodatak državne internet domene .ba, naprimjer muzickasa.edu.ba je domena registrovana za srednju muzičku školu u Sarajevu.

DotEDU logo

Ime domena .edu je sponzorisana domena najvišeg nivoa (sTLD) u sistemu imena domena na Internetu. Domena je implementirana 1985. godine kako bi se stvorila hijerarhija imena domena za organizacije sa fokusom na obrazovanje. U to vrijeme bio je otvoren za registraciju za subjekte iz bilo kojeg regiona. Od 2001. godine, novi registranti za nazive domena drugog nivoa moraju biti institucije visokog obrazovanja povezane sa Sjedinjenim Državama.

Historija[uredi | uredi izvor]

Domena edu je implementirana u aprilu 1985. godine kao generička domena najvišeg nivoa.[1][2] Šest univerziteta su bili prvi upisnici tog mjeseca.[1] UCLA je bila među ovom grupom prvih škola koje su imale registrovane URL adrese. I dok je prva ARPAnet poruka poslana sa UCLA na Stanford, Stanford nije imao njihov URL registrovan tek pola godine nakon ovih prvih škola, postavši 18. .edu sajt.

Najstarije .edu domene[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Rooksby, Jacob H. (2015). "Defining Domain: Higher Education's Battles for Cyberspace". Brooklyn Law Review. 80 (3): 857–942. Pristupljeno 27. 10. 2015.
  2. ^ ".edu General FAQ". EduCause.edu. Arhivirano s originala, 4. 6. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]