A. J. Cook (glumica)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
A. J. Cook u martu 2010.

Andrea Joy Cook ili A. J. Cook[1] kanadska je glumica. Rođena je 22. 7. 1978. u mjestu Oshawa, Ontario. Najpoznatija je po ulozi specijalne agentice FBI-a Jennifer "JJ" Jareau u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji Zločinački umovi. Pojavila se i u nekoliko holivudskih filmova, uključujući The Virgin Suicides, Out Cold i Posljednje odredište 2 (Final Destination 2).

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Iako je rođena u Oshawi, većinu života provela je u Whitbyju. Njen otac Mike je nastavnik, a njena majka Sandra radi za jednog psihijatra.[2] Ima 2 brata (Nathan i Paul) i sestru Angelu. Članica je Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana.[3] Počela se baviti plesom već od 4. godine[4], pa je uzimala časove iz jazza, stepa i baleta. Išla je po plesnim takmičenjima sve do 17. godine, kad je odlučila da želi pokušati s glumom.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Njen prvi glumački posao bio je u reklami za McDonald's 1997. godine. Nakon toga je dobila ulogu u horor-seriji za mlade Goosebumps, te u 2 TV-filma: In His Father's Shoes i Elvis upoznaje Nixona. Karijeru na igranom filmu počela je ulogom jedne od 5 sestara-samoubica u filmu The Virgins Suicide iz 1999. Iste godine uzela je ulogu u seriji Higher Ground, u kojoj je glumila Shelby Merrick, razdražljivu tinejdžerku koja se morala nositi sa zlostavljanjem i slomljenim srcem u udaljenoj školi za djecu s posebnim potrebama. Serija je trajala jednu sezonu, završivši romansom između Shelby i Scotta, koga je glumio Hayden Christensen.

Nakon te serije Cook se pojavila u TV-filmu The Spiral Staircase (zajedno s Kandyse McClure, kolegicom iz serije), a zatim je dobila glavne uloge u nekoliko filmova, uključujući Out Cold (kao potencijalna ljubav Jasona Londona), Ripper, I'm Reed Fish i Final Destination 2.

Posljednja joj je uloga bila u Zločinačkim umovima. 14. 6. 2010. objavljeno je da njen ugovor neće biti obnovljen za 6. sezonu Umova[5], ali se pojavila u 2 epizode kako bi se zaokružila sudbina njenog lika, zbog hiljada pisama i peticija koje su producenti serije dobili od gledalaca.[6] Vratila se i u tada posljednjoj epizodi Paget Brewster.[7] 16. aprila 2011. objavljeno je da je potpisala ugovor za 7. i 8. sezonu.[8]

Lični život[uredi | uredi izvor]

Od malih nogu patila je od ozbiljnog astigmatizma, mahane vida zbog koje bila proglašena pravno slijepom. U 2. razredu nosila je naočare, ali su joj one postale problem zbog njene ljubavi prema plesu. U 6. razredu počela je nositi kontaktne leće, ali joj je vid i dalje bio slab. Priznala je da joj je bilo teško voziti noću, ali zbog njene karijere to se nije moglo izbjeći. Priznala je i da je viđala "krugove oko svjetala". Izjavila je da je njen vid bio problem za nju jer imala noćni vid koji je bio "dno dna" i jedva je mogla išta vidjeti ujutro kad bi se probudila.

Cook je otkrila Visian ICL, sočivni implantat koji se usadi u oko i ispravlja astigmatizam. Podvrgla se postupku usađivanja i rekla je da su joj implantati promijenili život, zbog njenog "bioničkog desnog oka", jer je mogla vidjeti jasno nakon operacije. Priznala je da je, kada se probudila sljedećeg jutra i prvi put jasno vidjela suprugovo lice, briznula u plač.

U augustu 2001. Cook se udala za svog dugogodišnjeg momka Nathana Andersena, koga je upoznala na časovima filma na univerzitetu Utah Valley. Kasnije se preselila u Salt Lake City[9], kako bi bi bila s Nathanom. Trenutno žive u Los Angelesu.[4]

U martu 2008. objavljeno je da očekuju prvo dijete u oktobru.[10] Njihov sin, Mekhai Allan Andersen, rođen je 13. septembra. Cook je rekla: "On je tako dobra beba. Osjećam se tako sretna što je moj. Moj muž i ja osjećamo se veoma blagoslovljenima."[11] Cook i Anderson također su ponosni vlasnici i jorkširskog terijera po imenu Zara.[12]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga
1997. Laserhawk Lijepa djevojka #1
1997. In His Father's Shoes Lisa
1998. Elvis upoznaje Nixona hippie-djevojka
1999. The Virgin Suicides Mary Lisbon
1999. Teen Sorcery Dawn
1999. Blue Moon Alison
2000. The Spiral Staircase Lokalna djevojka
2001. Out Cold Jenny
2001. Wishmaster 3: Beyond Gates Of Hell Diana Collins
2001. Ripper: Letter from Hell Molly Keller
2002. The House Next Door Lori Peterson
2003. Final Destination 2 Kimberly Corman
2005. Bloodsuckers Fiona Kennedy
2007. Night Skies Lily
2007. I'm Reed Fish Theresa
2009. Misconceptions Miranda Bliss
2011. Mother's Day Vicky Rice
2011. Bring Ashley Home

Televizija[uredi | uredi izvor]

Godina Serija Uloga
1997. Goosebumps Kim
1998. PSI Factor Lee Mason
2000. First Wave Lindsay Tilden
2000. Higher Ground Shelby Merrick
2003. Ko živ, ko mrtav Charlotte
2003–2004. Tru Calling Lindsay Walker
2005–2010. Zločinački umovi Jennifer "JJ" Jareau
2006. Vanished Hope
2011. Zakon i red: Odjel za žrtve Debbie Shields

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sean Daly (1. 2. 2003), "Zvijezda iz Whitbyja došla je na svoje odredište", Toronto Star; preuzeto: 27. 9. 2009.
  2. ^ Biografija A. J. Cook, Filmreference.com
  3. ^ Manohla Dargis, "A. J. Cook", Movie2.nytimes.com; preuzeto: 23. 4. 2010.
  4. ^ a b Liz Braun (31. 1. 2003), "Karijera A. J. Cook počinje ići uzlaznim tokom", jam.canoe.ca: preuzeto: 13. 1. 2010.
  5. ^ Michael Ausiello, "Zločinački umovi (ot)puštaju A. J. Cook", Entertainment Weekly.
  6. ^ "Novosti iz Zločinačkih umova: Cook i Brewster se vraćaju - ali na koliko dugo?"
  7. ^ "A. J. Cook vraća se u Zločinačke umove u posljednjoj epizodi Paget Brewster", Screenrant.com
  8. ^ Philiana Ng, "A. J. Cook vraća se u CBS-ove Zločinačke umove", hollywoodreporter.com, 16. april 2011.
  9. ^ The Arrow (21. 4. 2002), "Intervju: A. J. Cook", "Joblo presents Arrow in the Head"; preuzeto: 13. 1. 2010.
  10. ^ Alynda Wheat, "Proljetni TV-pregled: Zločinački umovi", Entertainment Weekly.
  11. ^ "A. J. Cook rodila Mekhaia Allana", Poznate bebe (blog)
  12. ^ "A. J. Cook", AnimalFair.com

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: