Adil Bešić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adil Bešić
Rođenje (1964-04-05) 5. april 1964.
Banja Luka, SFRJ[1][2][3]
Smrt28. novembar 1992(1992-11-28) (28 godina)
Bihać, Republika Bosna i Hercegovina
NacionalnostBošnjak
PripadnostBosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
RatoviRat u BiH 1992–95.
VojskaARBiH

Adil Bešić (5. april 1964 – 28. novembar 1992) bio je bosanskohercegovački oficir i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vojnu karijeru u nekadašnjoj JNA započeo je kao oficir a od 1992. bio je pripadnik Teritorijalne odbrane Bihaća. Kao komandant 2. bataljona 502. slavne brdske brigade Petog korpusa poginuo je 28. novembra 1992. u rejonu Grabeža prilikom izvršenja borbenog zadatka. Posthumno su mu dodijeljena odlikovanja: Zlatni ljiljan i Orden heroja oslobodilačkog rata Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 5. aprila 1964. u Banjoj Luci[1][2][3] Ime je dobio po majci Adili koja je umrla 8 dan po njegovom rođenju. Odrastao je u porodici koja vodi porijeklo iz prijedorskog naselja Kozarac koju su činili otac Adem, pomajka Bahrija i braća: stariji Nihad i dvojica mlađe braće Ilijaz i Izet.[1]

Brzo poslije rođenja, 1964. porodica Bešić se preselila iz Kozarca u Prijedor gdje Adil završava osnovnu školu. Kao odličan učenik 1978. odlazi u Zagreb gdje upisuje Vojnu gimnaziju nakon čijeg završetka školovanje nastavlja na Vojnoj akademiji, smjer kopnena vojska. Prve dvije godine vojne akademije nastavu pohađa u Sarajevu, a preostale dvije godine studija u Beogradu, gdje i diplomira.

Vojna karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon završetka Vojne akademije, karijeru nastavlja u JNA, kao oficir. Služba mu se prvobitno nalazila u slovenskom Tolminu. Vremenom se dokazuje kao perspektivan oficir te završava kurs za izviđačke jedinice JNA nakon čega radi kao obavještajac u pograničnom dijelu, na državnoj tromeđi, između tadašnje Jugoslavije, Austrije i Italije.

Proglašenjem nezavisnosti Slovenije i otpočinjanjem Desetodnevnog rata jedinica JNA u kojoj je službovao nalazila se na jugoslovenskoj granici, u Novoj Gorici. Nakon povlačenja JNA s teritorije Slovenije, jedinica JNA u kojoj se nalazio Adil Bešić 29. augusta 1991. godine zajedno s oko 100 vozila stacioniran je u Bihaću. Dio te jedinice u kojoj se nalazio i Adil prebačena je na Plitvice, nad kojom su snage JNA 31. marta 1991. godine preuzele kontrolu.

Nakon otpočinjanja rata na području Bosne i Hercegovine, napušta JNA i pridružuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje preuzima komandu nad Odredom Teritorijalne odbrane "Gata-Vrsta".

Rat u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Nakon preuzimanja komande nad Odredom TO “Gata-Vrsta” Adil Bešić, kao profesionalno vojno lice, uspostavlja vojnu organizaciju te kroz djelovanje u Odredu od svojih potčinjenih zahtjeva profesionalno obavljanje povjerenih im zadataka uz strogo kažnjavanje svih nezakonitih radnji i poštivanje Ženevskih konvencija.

Prvi značajniji događaj pod komandom Adila Bešića dešava se 12. juna 1992. godine kada u organiziranoj akciji jedinice TO “Vrsta” oslobađaju naseljeno mjesto Bugar i izlaze na državnu granica sa Hrvatskom.[1]

U periodu koji slijedi, Odred je bio angažovan na zadacima očuvanja dostignutih linija odbrane na Srbljanskom platou i drugim linijama odbrane oko Bihaća.[1]

Formiranjem 2. bihaćke brigade (502. viteška brdska brigada) Adil Bešić postaje komandant njenog 2. bataljona.

U novembru 1992. godine snage kojima je rukovodio Bešić oslobađaju Lohovska brda. Nakon postignutih uspjeha u rejonu Grabeža, pri izvođenju borbenog zadatka poginuo je 28. novembra 1992, kao komandant 2. bataljona tada 2. bihaćke brigade.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f "Heroj Adil Bešić - Biografija". mcsarajevo.ba. Memorijalni Centar Sarajevo. Pristupljeno 22. 3. 2024.
  2. ^ a b "Heroj Adil Bešić poginuo prije 27 godina: Imao je krajiško srce i dušu, bio je željan svoje Bosne". faktor.ba. Pristupljeno 7. 4. 2021.
  3. ^ a b "Ko je bio Adil Bešić? – dobitnik Ordena heroja oslobodilačkog rata o kojem se najmanje zna". www.cazin.net/. Pristupljeno 7. 4. 2021.