Ahmet Hadžipašić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Ahmet Hadžipašić
Example alt text
Rođenje

1. juni 1952.

Cazin, Bosna i Hercegovina
Smrt

23. juli 2008.

Zenica, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Vjera Islam

Ahmet Hadžipašić (Cazin, 1. juni 1952. - Zenica, 23. juli 2008. godine) je bivši Premijer Federacije BiH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1. juna 1952. godine u Cazinu. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Metalurški fakultet u Zenici. Postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici završio je 1990. godine.

Objavio je preko 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama: "Željezara" - Zenica, "Agrokomerc" - Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" - Zenica, "RMK Inžinjering"- Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od 24.11.1993. godine radi u "Metalnom" - Zenica. Obavljao je poslove tehnologa-specijaliste, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora, prodekana na Mašinskom fakultetu u Zenici i direktora firme "Metalno".

Proglašen je za menadžera godine Ze-do kantona 1999. godine i za menadžera decenije 2001. godine. U zvanju redovnog profesora bio je vanjski saradnik Univerziteta u Sarajevu - Mašinskog fakulteta u Zenici (sada već Univerzitet u Zenici) i Univerziteta u Bihaću - Tehnički fakultet u Bihaću. Imao je više stručnih specijalizacija u inostranstvu. U okviru društvenih aktivnosti bio je predsjednik KK "Metalno" Zenica i predsjednik NK "Čelik" Zenica. Bio je oženjen i otac troje djece.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Umro je u Zenici dana 23. jula 2008. godine od posljedica moždanog i srčanog udara.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]