Ajant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ajant (grč. Αἴας, gen. Αἴαντος), je grčki mitski heroj, sin Telamona i Periboje i kralj Salamine. Poznat je i kao Ajaks.[1] Smatra se drugim najvećim grčkim herojem poslije Ahila. Poznat je po štitu napravljenom od koža sedam bikova. Tijelo mu je bilo neranjivo, osim pod pazuhom, a neki kažu da je mogao biti ranjen i u vrat jer ga je Heraklo urekao.

Ajant i Telamon[uredi | uredi izvor]

Kada je odlazio od kuće, pri ulasku na svoju lađu, Telamon mu je opraštajaći se dao savjet: Misli na pobjedu, ali uvijek uz pomoć bogova. Ajant je rekao: Uz pomoć bogova svaka kukavica i luda može da postane slavna, vjerujem da ću to biti i bez njih! To hvalisanje i mnoga slična, razgnjeviše bogove.[2] Jedne prilike kada ga je Atina požurivala u boj on se izdera na nju: Odlazi i hrabri moju braću Grke, jer gdje sam ja, tu neprijatelj ne može probiti.[3]

Ajant i trojanski rat[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Srejović, Dragoslav; Cermanović-Kuzmanović, Aleksandrina (1987). Rečnik grčke i rimske mitologije (2. izd.). Beograd: Srpska književna zadruga. str. 10–11.
  2. ^ Kot, Jan (1974). "Jedenje bogova. Triput prevareni Ajant ili o apsurdnom herojstvu". Beograd: Nolit. Pristupljeno 16. 1. 2023.
  3. ^ Homer (1987). "Ilijada". AnyFlip. Preveo i protumačio: Tomo Maretić. Zagreb: Nakladni zavod Matice hrvatske. Pristupljeno 16. 1. 2023.