Ajant

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ajant (grč. Αἴας, gen. Αἴαντος), je grčki mitski heroj, sin Telamona i Periboje i kralj Salamine. Poznat je i kao Ajaks. Smatra se drugim najvećim grčkim herojem poslije Ahila. Poznat je po štitu napravljenom od koža sedam bikova. Tijelo mu je bilo neranjivo, osim pod pazuhom, a neki kažu da je mogao biti ranjen i u vrat jer ga je Heraklo urekao.

Ajant i Telamon[uredi | uredi izvor]

Kada je odlazio od kuće, pri ulasku na svoju lađu, Telamon mu je opraštajaći se dao savjet: Misli na pobjedu, ali uvijek uz pomoć bogova. Ajant je rekao: Uz pomoć bogova svaka kukavica i luda može da postane slavna, vjerujem da ću to biti i bez njih! To hvalisanje i mnoga slična, razgnjeviše bogove. Jedne prilike kada ga je Atina požurivala u boj on se izdera na nju: Odlazi i hrabri moju braću Grke, jer gdje sam ja, tu neprijatelj ne može probiti.

Ajant i trojanski rat[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: