Aleksandar Seksan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aleksandar Seksan
Rođenje (1968-08-24) 24. august 1968 (55 godina)
Zanimanjeglumac

Aleksandar Seksan, rođen 24. augusta 1968. u Sarajevu[1], je bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac.[2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

U rodnom Sarajevu završio je osnovnu i srednju školu, a nakon toga Višu komercijalnu školu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoju prvu predstavu odigrao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Bila je to diplomska predstava Pjera Žalice "Ajaks", koja je premijerno izvedena 1993. U toku rata, 1994, upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu kao najstariji student u klasi. Diplomirao je četiri godine poslije u klasi Admira Glamočaka. Od decembra 1998. radi u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Glumio je u predstavama "Romeo i Julija" Harisa Pašović, "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" Elmira Jukića, "Pukovnik ptica" i "Orkestar titanik" Dine Mustafića, „Kako ubiti suprugu i zašto“ Lejle Panjete i mnogim drugim. Za ulogu u predstavi "Rodoljupci", koja je prikazana u okviru Festivala komedije Bosne i Hercegovine "Mostarska liska 2006." u režiji Gradimira Gojera, dodijeljena mu je nagrada "Mostarska liska" za najboljeg glumca.

Ostvario je zapažene uloge u filmovima "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, "Nafaka"Jasmina Durakovića, "Remake" Dine Mustafića i dr.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Aleksandar Seksan | Actor". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 3. 2024.
  2. ^ "Aleksandar Seksan". BFI. Arhivirano s originala, 1. 12. 2017.