Alfa čestica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Alfa-čestica)
Alfa raspad

Alfa-zraci su sastavljeni iz jezgra atoma helija,[1] odnosno dva protona i dva neutrona. Mogu se označavati kao He2+ ili 42He. To je veoma ionizirajuća forma radioaktivnosti i imaju vrlo malu probojnu moć. Alfa čestice se označavaju prvim slovom grčkog alfabeta, α.

Alfa čestice imaju masu 6,6446x10−27 kg, što odgovara energiji od 3,7274 GeV. Električni naboj alfa čestica je +2e, što znači da su joj potrebna 2 elektrona da bi prešla u stabilno stanje (atom helija). Alfa-zrake emituju radioaktivni elementi, poput uranija i radija u procesu koji se naziva alfa-raspad.

Energija alfa-zraka varira između 3 i 7 MeV. Međutim, i pored velike energije, njihova probojna moć je mala. Alfa-čestice ima relativno veliku masu u odnosu na ostale čestice, te je njihova brzina (uz srednju kinetičku energiju od 5 MeV) oko 15.000 km/sekundi. Alfa zrake vrlo lahko apsorbuju svi materijali te u zraku može putovati jedva nekoliko centimetara.

Ukoliko alfa čestice dospiju u ljudsko tijelo (putem inhaliranja ili gutanja radioaktivnih materijala), njihovo dejstvo je vrlo opasno po čovjeka. Procjenjuje se da su oštećenja hromosoma i do stotinu puta veća od drugih vrsta radioaktivnosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alpha particle | Charge, Mass, & Definition | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). 6. 10. 2023. Pristupljeno 9. 10. 2023.


Nedovršeni članak Alfa čestica koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.