Alfons V, kralj Aragonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Alfons V Aragonski)
Alfons Velikodušni
Kralj Aragonije, Sicilije, Sardinije, Korzike, Valencije i Majorke
Vladavina2. april 1416 - 27. juni 1458
PrethodnikFerdinand I
NasljednikIvan II
SupružnikMarija Kastiljska
DjecaFerdinand I, kralj Napulja
DinastijaTrastámara
OtacFerdinand I, kralj Aragonije
MajkaEleonora, 3. grofica od Alburquerquea
Rođenje1396
Smrt27. juni 1458

Alfons Velikodušni (1396 - 27. juni 1458) je bio kralj Aragonije[1] (kao Alfonso V), Sicilije, Sardinije, Korzike, Valencije i Majorke od 1416. do svoje smrti. Od 1442. bio je i kralj Napulja.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji sin aragonskog kralja Ferdinanda I i Eleonore, 3. grofice od Alburquerquea. Godine 1416. naslijedio je većinu svojih kruna od svoga oca.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Pet godina kasnije napuljska kraljica Ivana II, koja nije imala djece ni bliskih srodnika, imenovala ga je svojim nasljednikom. Alfons je iste godine otputovao u Napulj. Njegov i Ivanin suparnik, anžujski vojvoda Ludovik III, je ubrzo izgubio podršku pape, ali se u isto vrijeme pogoršao odnos Ivane i Alfonsa. U maju 1423. Alfons je okupirao Ivanin zamak. Ivana je uspjela pobjeći i sastati se s Ludovikom, te je tada poništila svoj ugovor sa Alfonsom, a Ludovika je proglasila svojim nasljednikom. Alfons se vratio u Aragoniju, a Ivana u svoje kraljevstvo u aprilu 1424. godine. Ludovik je umro prije Ivane, pa je Ivana posvojila njegovog brata Renata i proglasila ga svojim nasljednikom. Alfons je pokušao popraviti svoj odnos s kraljicom, ali neuspješno. Alfons je uspio zbaciti Renata i zavladati Napuljem 1442. godine.

Brak i potomci[uredi | uredi izvor]

Bio je oženjen svojom prvom rodicom, kastiljskom infantom Marijom, kćerkom kastiljskog kralja Henrika III i sestrom Ivana II, ali nisu imali djece. Njihov odnos se vremenom sve više pogoršavao, budući da je kralj Alfons živio u Napulju s ljubavnicom, Lucrezijom d'Alagno, dok je kraljica Marija živjela u Aragoniji, kojom je upravljala kao regent zbog muževog odsustva. Papa mu je odbio poništiti brak, a Alfons je nije uspio ni nadživjeti kako bi oženio svoju ljubavnicu. S drugom ljubavnicom, Giraldinom Carlino, imao je sina Ferdinanda i dvije kćerke, Eleonoru i Mariju. Prije njegove smrti papa Eugen IV je odobrio Alfonsu da nasljednikom napuljske krune imenuje svog vanbračnog sina Ferdinanda.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Alfons je umro pripremajući se za osvajanje Genove. U Napulju ga je naslijedio vanbračni sin, Ferdinand I, a u ostalim kraljevinama mlađi brat, Ivan II.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alfonso V | king of Aragon and Naples". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 22. 2. 2016.


Prethodnik:
Ferdinand I
Kralj Aragonije, Majorke,
Valencije
, Sardinije i Sicilije

14161458
Nasljednik:
Ivan II


Prethodnik:
Renato
Kralj Napulja
1442-1458
Nasljednik:
Ferdinand I