Alfred Cornu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alfred Cornu
Example alt text
Rođenje 6. mart 1841.
Orléans, Francuska
Smrt 12. april 1902.
Romorantin, Francuska


Marie Alfred Cornu (6. mart 184112. april 1902) je bio francuski fizičar.

Cornu je rođen u Orléansu, i nakon svog školovanja zauzeo je mjesto profesora eksperimentalne fizike 1867. Iako se bavio i drugim granama fizike, njegov rad se bazirao na optici i spektroskopiji. Unaprijedio je način mjerenja brzine svjetlosti, te sam aparat za mjerenje koji je napravio značajno tačnijim. Zbog ovoga je dobio nagradu prix Lacaze, i članstvo u francuskoj akademiji nauka (the Academy of Sciences in France), ali i Rumfordovu Medalju Kraljevskog društva Engleske (the Royal Society in England). 1899, je na Cambridgeu branio doktorat na teoriji o svjetlosti i njenom uticaju na modernu fiziku. Preminuo je 12. aprila 1902.