Ali Akbar Dehkhoda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ali Akbar Dehkhoda
Rođenje1879.
Smrt9. mart 1959(1959-03-09) (79–80 godina)
Značajna djela
Amsal o Hekam
Dekhodin rječnik
Charand o' Parand
Francusko-perzijski rječnik

Allameh Ali Akbar Dehkhoda (perzijski: علی‌اکبر دهخدا; 1879 – 9. mart 1959) bio je značajan iranski lingvista i autor najobimnijeg rječnika perzijskog jezika koji je ikada objavljen. Također se bavio politikom i postao je član parlamenta. Također je bio dekan na pravnom fakultetu Univerziteta u Teheranu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dehkoda je rođen u Teheranu. Kada mu je bilo 10 godina izgubio je oca. Završio je koledž političkih nauka, a stekao je i znanja o perzijskoj književnosti, te arapskom i francuskom jeziku.

Godine 1903. posjetio je Balkansko poluostrvo kao ambasador Irana, ali vratio se dvije godine kasnije te se uključio u Ustavnu revoluciju Irana.

U Iranu je zajedno sa Jahangir Khanom i Ghasem Khanom izdavao novine pod nazivom Soor-e Esrafil, ali nakon dvije godine tog rada kralj Mohammad Ali Shah je ukinuo parlament i prognao liberaliste, među kojima i Dehkhodu u Evropu. Tamo je nastavio sa objavljivanjem članaka, a kada je 1911. preminuo kralj vratio se u zemlju i postao član novog parlamenta.

Sahranjen je u Shahr-e Rayu, mjestu u blizini Teherana.

Djela[uredi | uredi izvor]

Preveo je na perzisjki Monteskijev Duh zakona, i napisao djelo u 4 sveska, Poslovice i maksime, međutim njegovo najznačajnije djelo je Loghat-naameh-ye Dehkhoda („Dehkhodin rječnik“), najveći perzijski rječnik ikada objavljen koji im 15 svezaka kojeg je pisao 45 godina. Nakon njegove smrti, po njegovom zahtjevu završio ga je Dr. Mohammad Moin.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]