Alma Ekmečić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alma Ekmečić
Rođenje (1957-11-08) 8. novembar 1957 (66 godina)
Zanimanjepjevačica
Poznat(a) pomiss Bosne i Hercegovine, druga pratilja miss Jugoslavije
Značajna djela
Svako ima svoju ljubav", "Seks bomba", "Majke mi"

Alma Ekmečić jeste bosanskohercegovačka i jugoslavenska pjevačica zabavne i pop-muzike iz ranih 1980-ih i TV-lice. Godine 1974. osvojila je titulu miss Bosne i Hercegovine, a zatim i titulu druge pratilje ondašnje Miss Jugoslavije Jadranke Banjac. Ovaj uspjeh joj je omogućio da privuče pažnju muzičkih izdavačkih kuća, tako da je potpisala ugovor sa sarajevskim Diskotonom o snimanju singl ploče pod nazivom "Sjećanje na ljeto / Naša mlada ljubav". Nakon toga, slijedilo je snimanje nove tri singl ploče za koje je muziku komponirao Slobodan "Bodo" Kovačević. Izuzetak je pjesma "Svako ima svoju ljubav" koju je komponirao Vojkan Borisavljević sa kojom je Alma Ekmečić ostvarila dobar uspjeh kod publike i koju je 1975. otpjevala na festivalu Vaš šlager sezone. Pjesme s početka njene pjevačke karijere komponirane su u malo bržem ritmu pop muzike i šlagera pogodnim za nastupe na festivalima ove vrste muzike. Zahvaljujući njenoj saradnji sa kompozitorima Slobodanom "Bodom" Kovačevićem i Aleksandrom Koraćem, pjesme koje je snimila u to vrijeme ostvarile su dobar uspjeh kod publike. Zbog toga je u više navrata nastupala na festivalu Vaš šlager sezone, a pjevala je na mnogim koncertima u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji. Također, nastupala je i u inostranstvu, gdje je zajedno s Indexima bila na koncertnoj turneji po Sovjetskom Savezu kao i na turneji po afričkom kontinentu zajedno s grupom Aske i Baletnom grupom Petra Slaja. Muzički zaokret Alme Ekmečić dolazi sa singl počom "Djetelina s četiri lista / Ti želiš isto što i ja" iz 1979. u kojoj je otjevala plesne pjesme u funk, soul i disco stilovima uz (u to vrijeme) moderne muzičke aranžmane. Tek 1981. snimila je svoju prvu LP ploču pod nazivom "Skreni lijevo", a pjesme s tog kompilacijskog albuma preuzete su s njenih ranijih singl ploča koje je snimila između 1974-1981.. Svoj najveći estradni uspjeh postigla je nakon prelaska u beogradski Jugodisk 1982., gdje je snimila album "Seks bomba". Bio je to njen najambiciozniji i muzički najraznovrsniji projekt počevši od uobičajenih pop ("Nikada, nikom ne pričaj o nama") do novovalnih pjesama ("Seks bomba", "Niko nije znao tako da me mami"). Najpopularnija je bila naslovna pjesma s tog albuma, koju je komponirao bivši klavijaturist Indexa Enco Lesić, a tekst pjevač rok grupe Riblja čorba Bora Đorđević. Tri godine kasnije, za istu izdavačku kuću snimila je album "Sad ili nikad" za koji je skoro sve pjesme komponirao Aleksandar Radulović "Futa" (bivi član grupe Zana) na tekstove Marine Tucaković. Zatim je slijedio uspjeh s pjesmom "Majke mi" s istoimenog albuma u kojem se Ekmečić vratila pjevanju šlagera i plesnih pop pjesama s pjevljivim refrenima. Tokom rata u Bosni i Hercegovini zajedno sa kćerkom izbjegla je u Pariz, gdje je dugo živjela i radila. Zajedno sa kćerkom vratila se u Sarajevo, gdje i danas živi.[1][2][3][4]

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 1974. Prvi aplauz, Banja Luka - Sjećanje na ljeto
  • 1975. Vaš šlager sezone - Svako ima svoju ljubav
  • 1976. Vaš šlager sezone - Nestašne riječi
  • 1978. Vaš šlager sezone - Skreni lijevo
  • 1978. Skopje - Čudna sredba
  • 1985. Opatija - Zamisli da se volimo
  • 1986. Zagreb - Ne ostavljaj me sad
  • 1987. Vaš šlager sezone - Majke mi

Diskografija[uredi | uredi izvor]

EP i singl ploče[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nekadašnja pjevačica i misica Alma Ekmečić otvoreno za "Avaz": Pobijedila sam depresiju, od rata nisam pjevala, a sada je vrijeme". avaz.ba. Pristupljeno 27. 10. 2022.
  2. ^ "Alma Ekmečić se vraća na scenu: I danas bih se slikala gola". hayat.ba. Pristupljeno 27. 10. 2022.
  3. ^ "Alma Ekmečić - Discography". discog.com. Pristupljeno 22. 11. 2022.
  4. ^ "Alma Ekmečić za Express: Monteno mi je namještao momka, a Davorin strogo čuvao". express.ba. Pristupljeno 8. 1. 2024.