Alphonse de Lamartine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alphonse-Marie-Louis de Prat de Lamartine
Example alt text
Rođenje 21. oktobar 1790.
Mâcon, Francuska
Smrt 28. februar 1869.
Pariz, Francuska
Alphonse de Lamartine, ca.1865

Alphonse-Marie-Louis de Prat de Lamartine (Mâcon, 21. oktobra 1790 - Pariz, 28. februara 1869) je bio francuski pisac, pjesnik i političar.

Rođen je u Mâconu i puno je putovao a u Turskoj se 1820. oženio engleskinjom Mariom Birch.

Poznat je po autobiografskoj poemi "Jezero", koja retrospektivno opisuje ljubav jednog para gledana kroz oči propalog čovjeka. Lamartine je bio umjetnik u francuskoj poetičkoj formi. Bio je jedan od rijetkih francuza kji je svoj književni dar kombinirao sa politikom. Odgojen u ortodokson kršćanstvu postao je veliki vjernik, te je napisao Jocelyn i La Chute d'un ange. Napisao je Historija žirondinaca 1847. koja opisuje žirondince.

Radio je za fracusku ambasaciju u Italiji od 1825 do 1828. Član Académie française postao je 1829.Bio je Ministar vanjskih poslova od 24. februara 1848 do 11. maja 1848.

Preminuo je u Parizu završivši svoju karijeru literernim slomom.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Saül (1818)
  • Méditations poétiques (1820)
  • Nouvelles Méditations (1823)
  • Harmonies poétiques et religieuses (1830)
  • Sur la politique rationnelle (1831)
  • Voyage en Orient (1835)
  • Jocelyn (1836)
  • La chute d'un ange (1838)
  • Recueillements poétiques (1839)
  • Historija žirondinaca (1847)
  • Raphaël (1849)
  • Confidences (1849)
  • Geneviève, histoire d'une servante (1851)
  • Graziella (1852)
  • Les visions (1853)
  • Cours familier de littérature (1856)
  • La Vigne et la Maison (1857)
  • Historija revolucije iz 1848 (1849)
  • Le tailleur de pierre de Saint-Point (1851)
Wikicitat
Wikicitat: Alphonse de Lamartine
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: