Labirintovke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Anabantoidei)
Labirintovke
Osphronemus goramy
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
RedPerciformes
PodredAnabantoidei
Porodice

Labirintovke su slatkovodne ribe iz podreda Anabantoidei. Podred labirintovki trenutno sačinjavaju tri porodice.

Ime su dobile po jedinstvenom organu labirintu, smještenom u dupljama gornjih ždrijelnih kostiju, koji je odlika svih predstavnika ove porodice, a od velike je važnosti za preživljavanje ovih riba u njihovom prirodnom staništu. Naime, labirintovke potiču iz kisikom siromašnih, uglavnom stajaćih voda Azije i Afrike. Kako bi preživjele oskudicu oksigena, ove su ribe razvile organ koji im omogućava gutanje kisika iz vazduha, bez kojeg ne mogu preživjeti bez obzira na aerisanost vode.

Većina riba iz porodice Anabantoidei pokazuje određeni način brige o potomstvu. Neke labirintovke mlađ čuvaju u ustima, dok druge prave pjenasta gnijezda na površini vode. Mlađ labirintovki se rađa bez labirinta, koji nastaje za dvadeset do trideset dana nakon izlijeganja, te u prvim danima života za disanje koriste isključivo škrge.

Labirintovke su većinom mesožderi koji se hrane insektima i strvinom, mada ishrana većih vrsta (poput divovske guramije) uključuje i hranu biljnog porijekla. Neke su vrste iz roda Colisa sposobne štrcajući vodu oboriti insekte na površinu.[1]

Veće vrste, kao što je divovska guramija, se koriste u ishrani,[2] dok su intenzivnije obojene ribe česte u akvaristici.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pinter, H. ; 1986, Labyrinth Fish. Barron's Educational Series
  2. ^ Chanphong, Jitkasem ; 1995, Diseases of Giant Gourami, Osphronemus goramy (Lacepede) Arhivirano 6. 1. 2007. na Wayback Machine