Andor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Andora

Andor je imaginarna država iz svijeta epske fantastike Točak vremena. Andor je država koja je nastala u Stogodišnjem ratu. To je bio rat koji se vodio posle smrti velikog cara Artura Hokvinga. Grb Andora je zlatni lav. Prvi vladar Andora je bila kraljica. Iako je Andor tada obuhvatao samo veliki grad Kaemlin i njegovu širu okolinu, kraljica je uvela politiku postepenog širenja. Sklopila je savez sa Bijelom kulom i Aes Sedai tako što je poslala svoju kći na obuku kod Aes Sedai. Otada Andor uvijek ima samo kraljicu, a ne kralja. Kćerka kraljice zove se kći naslednica, a brat kćeri naslednice zove se Princ Mača. Andor se širio na sjeveru do Tar Valona, na jugu do Murandije, na istoku do Kairhijena, na zapadu do Dvije rijeke. Andor je stabilna i moćna država. Njihovi zlatnici imaju najveću vrijednost. Vojska u Andoru zove se Kraljičina garda. Trenutno njome rukovodi Garet Brin, jedan od najboljih generala. Trenutna kraljica je Elejna Trakand.