Andrija Vlatković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Andrija Vlatković (-1488), poznat i kao fra Augustin Vlatković, vojvoda Augustin Vlatković i Augustin Turcho.

Otac Andrije Vlatkovića je Vlatko Jurjević iz loze Bogavčići-Radivojevići-Jurjevići-Vlatkovići koja je imala posjede u slivu donje Neretve i pripadala najjačoj vlasteli na području Huma. Njegova braća su kneževi Marko, Žarko, Radivoj, Bartol, Tadija i vojvoda Ivaniš Vlatković.

Andrija Vlatković prišao je franjevcima, postao fra Augustin Vlatković i živio u samostanu. Kasnije je napustio samostan i pridružio se Kosačama u borbama za ostatke hercegove zemlje u ratu sa Osmanlijama. Nakon toga prešao je na stranu Osmanlija. U Dubrovniku se 1481. pojavljuje kao poslanik (poklisar) vojvode Ajas-bega. Pominjan je kao Augustin Turcho, što je po nekima pokazatelj da je prešao na islam. U tvrđavi Koš na ušću Neretve 1488. zarobljen je od strane ugarske vojske i ubijen.

Pečat[1] Andrije (fra Augustina) Vlatkovića sačuvan je na dvije priznanice, obje izdate 19.IV.1488. godine. Po osnovnoj kompoziciji slike i po veličini (promjer 2,9 cm) pečat je sličan Ivaniševom većem pečatu, sa ovim razlikama: čelenka se sastoji od dva pera; lozice koje izbijaju iz plašta sa obje strane grba nešto su bogatije i drugačije stilizirane nego na Ivaniševom pečatu; donji rub štita nije ravan nego razveden. Legenda je pisana izrazito humanističkim kapitalom sa širokim slovima, i glasi: + AGVSTINI VLAT VOIVODE CHVMINI.

Reference[uredi | uredi izvor]