Apatija posmatrača

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Apatija posmatrača ili efekt promatrača ili Genovese efekt je tendencija svjedoka nesreće, zločina ili druge hitne situacijem da ne pokušavaju da pomognu žrtvi. Jedna od definicija ovog efekta glasi:"Što više pojedinaca, svjedoka postoji, manja je vjerovatnoća da će neko pomoći".

Ovaj efekt je prvobitno bio dobio ime Genovese efekt zbog događaja od 13. marta 1964. kada je Kitty Genovese bila smrtno ranjena nožem i potom silovana bez da joj je iko od posmatrača pomogao ili zvao policiju iako je mrcvarenje trajalo po prvobitnim izvještajima 90 minuta. Taj događaj koji dobija veliki medijski publicitet je postao izvor za kasnija psihološka testiranja koja su došla do zaključka da pojedinci kada se nalaze u grupi uvijek očekuju, žele da netko drugi pomogne, a ne oni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]