Aphrodite (album)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aphrodite
Studijski album Kylie Minogue
Objavljen30. juni 2010.
ŽanrPop, dance-pop, electropop, synthpop, europop
Trajanje43:30
IzdavačParlophone
Producent(i)Stuart Price
Kish Mauve
Peter Wallevik
Daniel Davidsen
Lucas Sekon
Damon Sharpe
Starsmith
Nerina Pallot
Andy Chatterley
Calvin Harris
Pascal Gabriel
Borge Fjordheim
Xenomania
Hronologija albuma Kylie Minogue
X
(2007)
Aphrodite
(2010)
Kiss Me Once
(2014)

Aphrodite je jedanaesti studijski album australijske pjevačice Kylie Minogue. To je njen prvi studijski album u tri godine, nakon albuma X iz 2007. godine. Album Aphrodite najavljen je singlom "All the Lovers" i objavljen u juli 2010. godine širom sveta. Album je debitovao na prvom mjestu na britanskoj ljestvice, istog nedelje kad je prvi album Kylie (1988).

Informacija albuma[uredi | uredi izvor]

Pjesma "All the Lovers" bila je jedna od posljednjih pjesama napisanih za album, ali je odmah izabrana za najavni singl. Minogue je o najavnom singlu rekla da je dok ga je snimala znala da mora prvi singl jer savršeno sažima euforiju albuma. Album ima Stuart Price kao glavnog producenta, dok tekstopisaca navedene Minogue, Stuart Price, Calvin Harris, Jake Shakers, Nerina Pallot, Lucas Secon i mnogi drugi. Price je uključen u rad na albumu nakon sueastanka s Minogue u New Yorku kasne 2009. godine. Njegova uloga u stvaranju albuma bila je uspostavljanje nivoa njegovog kvaliteta koju je postizao birajući najbolje pjesme, miksajući ih i slažući ih u prirodan red. Na albumu nema balada, nekoliko ih je snimljeno, ali nisu uključene u njega, a možda će izaći na videlo u budućnosti.

Aphrodite je debitovala u prvih deset albuma u više od petnaest evropskih zemalja, i također debitovao je na broj jedan na evropskom vrhu 100 albuma. U Velikoj Britaniji je svoj peti album dostići jedan broj. U SAD-u je postao njen drugi najveći albuma, sa prodajom od preko 18.000 primjeraka prve nedelje. U Australiji je album postao njen deseti studijski album među deset najboljih albuma i dostigao broj dva na australijske top ljestvice. U Njemačkoj je album debitovao na trećem mjestu i postao je njen album među prvih deset i njen prvi kome je to uspelo od Fever (2001). Aphrodite je dobio zlatni certifikat u Australiji za prodaju preko 35.000 primjeraka i platinasti u Velikoj Britaniji za prodaju od preko 300.000 primjeraka.

Singlovi[uredi | uredi izvor]

"All the Lovers" je najavni singl za album, što je zvanično potvrđeno. On je dobio pozitivne kritike od muzičkih kritičara i stigao u vrh muzičkih top lista u Evropi, Australiji i Aziji. Singl je izdat u cijelom svijetu 28. juni 2011.

Drugi singl "Get Outta My Way" je izdat 27. septembra 2010. širom sveta. Singl je postao peti broj jedan pjesma do prvo mjesto na američkim dance listi, i dostizanje top ljstvice u Evropi i Japanu.

"Better than Today" je postao treći singl albuma, objavljen 6. decembra 2010. u Velikoj Britaniji. On je dobio generalno pozitivne kritike od kritičara, i dostigla broj šezdeset i sedam na britanskoj ljestvice singlova zasnovanoj samo na digitalnom daunloudu. Kao rezultat toga je jedna od njenih najnižih singlova u Velikoj Britaniji.

Iako je najavio da je "Better than Today" biti posljednji singl s albuma, objavljeno je da će "Put Your Hands Up (If You Feel Love)" biti izdana kao četvrti singl s Aphrodite. On je širom sveta izdat 3. juni 2011, te je primio uglavnom dobre kritike.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. "All the Lovers" – 3:20
  2. "Get Outta My Way" – 3:38
  3. "Put Your Hands Up (If You Feel Love)" – 3:38
  4. "Closer" – 3:10
  5. "Everything Is Beautiful" – 3:25
  6. "Aphrodite" – 3:45
  7. "Illusion" – 3:21
  8. "Better than Today" – 3:25
  9. "Too Much" – 3:16
  10. "Cupid Boy" – 4:26
  11. "Looking for an Angel" – 3:51
  12. "Can't Beat the Feeling" – 4:10

Pozicije na ljestvicama[uredi | uredi izvor]

Ljestvica Najviša pozicija
Australija (ARIA Charts) 2
Austrija (IFPI) 3
Belgija (Ultratop, Flandrija) 4
Belgija (Ultratop, Valonija) 3
Kanada (Canadian Albums Chart) 8
Češka (IFPI) 5
Danska (Tracklisten) 21
Evropa (European Top 100 Albums) 1
Holandija (Megacharts) 4
Finska (Suomen virallinen lista) 22
Francuska (SNEP) 3
Njemačka (Media Control Charts) 3
Grčka (IFPI Greece) 1
Mađarska (Mahasz) 18
Irska (Irish Albums Chart) 5
Italija (FIMI) 9
Japan (Oricon) 28
Novi Zeland (RIANZ) 11
Poljska (Polish Music Charts) 6
Škotska (UK Albums Chart) 1
Španija (PROMUSICAE) 2
Švedska (Sverigetopplistan) 9
Švicarska (Media Control Charts) 2
Velika Britanija (UK Albums Chart) 1
SAD (Billboard 200) 19
SAD (Dance/Electronic Albums) 2

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]