Aragorn

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aragorn

Aragorn je lik iz trilogije Gospodar prstenova.

On je odagajan u Rivendalu i tamo se zaljubio u Aruenu. Pošto je bio iz loze kraljeva Gondora postao je poglavar Graničara i tako je naslijedio krhotine Narsila koji je onda bio prekovan i nazvan Anduril (Plamen Zapada). Sa Frodom se sreo u Briju i pomagao mu da stigne do Rivendala. Tamo je postao dio Prstenove družine. Nakon Gandalfove smrti vodio je Družinu. Poslije raspada Družine borio se sa Legolasom i Gimlijem u bitkama rata za prsten. On je predvodio vojsku u bitki pred kapijom Mordora. Poslije Sauronovog pada je postao kralj Gondora. Obnovio je Arnor i ujedinio ga je sa Gondorom.Vjenčao se sa Aruenom. Umro je kad je imao 190 godina.Aruena mu je rodila nekoliko kćeri i jednog sina,koji je vladao mudro i dugo posle Aragornove smrti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: