Arnuwanda I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Arnuwanda I bio je kralj Hetitskog Carstva (Nove kraljevine) u periodu cca 1400. p. n. e.1360. p. n. e.

Arnuwanda je postao kralj ženidbom. Njegova supruga je bila Ašmu-nikal, ćerka kralja Tudhaliya I. On je postao nasljednik Tudhaliya kao njegov zet. Vladavinu je započeo suvlašću sa Tudhaliya. Njegove kampanje uključuju neuspješne ekspedicije protiv kraljevstva Arawa.

Tokom njegovog vremena, kraljevstvo je pretrpjelo ono što je poznato kao period 'koncentričnih invazija', kada su sa svih strana bili okruženi neprijateljima. Glavni neprijatelj bilo je kraljevstvo Arzawa na jugozapadu.[1] Arnuwanda je možda vodio neuspješnu ekspediciju protiv Arzawe.

U to vrijeme, Arzawa je vodio kralj Tarhuntaradu, koji se dopisivao s egipatskim faraonom Amenhotepom III . Tarhuntaradu je bio moćan vođa, a Egipćani su jasno vidjeli da je Arzawa sposoban kontrolirati cijelo to područje.[1]

Hatuša je smijenjen, a sud se morao preseliti u privremenu bazu, vjerovatno u Samuhi. Ali kasnije, pod Suppiluliumom I, mnogi od tih gubitaka su poništeni.[1]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Porodica[uredi | uredi izvor]

Arnuwanda-ini roditelji nisu poznati. On sam je bio zet Tudhaliya i Nikal-mati. Imao je dva sina: princa Ašmi-Šarruma i kralja Tudhaliya II. Postoji tekst u dijelovima, u kojima Arnuwanda imenuje svog sina Tudhaliya kao budućeg nasljednika.

Vanjski linovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Craig Melchert (2003), The Luwians. pp. 383. Brill. p. 56


Vladarske titule
Prethodnik:
Tudhaliya I
Kralj - Hetitsko kraljevstvo
1400. p. n. e.1360. p. n. e.
Nasljednik:
Tudhaliya II