Artritis

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ruke zahvaćene reumatoidnim artritisom, autoimunim oblikom artritisa

Artritis (grč. arthros = zglob) jest upalna bolest koja najčešće zahvata zglobove, tj. smatra se upalom zglobova. U engleskoj literaturi pojam arthritis podrazumijeva potpuno drugo stanje, odnosno bolest, koji bi značio degenerativne promjene - artroze, što odgovara engleskom pojmu osteoarthritis. Dok su artroze hladna stanja zglobova, pri kojima dolazi do trošenja zgloba, upalna stanja povezana su sa zagrijavanjem, nateknućem i crvenilom.

Podjela[uredi | uredi izvor]

U principu, vrste artritisa dijele se u zavisnosti od njegovog uzroka. Akutni i opasna vrsta oboljenja je bakteriološki artritis, koji se može dokazati klicama u zglobu. Po područjima koja zahvata, artritis se može podijeliti na monoartritis (oboljenje samo jednog zgloba), oligoartritis (nekoliko zglobova) i poliartritis.


Star of life.svg Nedovršeni članak Artritis koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: