Astigmatizam oka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Astigmatizam je greška oka nastala usljed nepravilne zakrivljenosti rožnjače. Tada govorimo o kornealnom astigmatizmu. U astigmatizmu može učestvovati i nepravilna zakrivljenost očnog sočiva, pa onda govorimo o sočivnom astigmatizmu.

U suštini u optici sočivo je iskruženi (kružni) dio pravilne staklene lopte. Takvi su i optički dijelovi u oku, od koji su najvažniji rožnjača i očno sočivo. Međutim, često i lopta od koje se dobijaju sočiva, nije savršeno okrugla, nego nepravilno zakrivljena. Negdje je zaokružena više, a negdje manje. Ako od takve lopte iskružimo sočivo ono neċe sabirati zrake u jednu tačku, kako bi trebalo, nego ċe stvarati nejasnu tačku, često i u vidu linije.

Tako, ako naše oko može imati optički sistem koji nije idealno razvijen, on može imati nejednaku zakrivljenost, pa neki dijelovi slike dolaze oštri na očno dno, a neki ne. Stvara se netačkast (astigmat) vid. Ovaj poremeċaj pogađa prije svega rožnjaču, ali može i sočivo.

Ima više oblika astigmatizma, jednostavni, složeni, miopski, hipermetropski, mješani.

Tretman[uredi | uredi izvor]

Blaži oblici astigmatizma su fiziološka pojava i ne trebaju se tretirati. Jači oblici se koriguju naočalima, a još jači kontaktnim leċama. Stakla kojima se tretira astigmatizam nisu više sferična nego cilindrična (iskružena ne iz lopte, nego iz valjka, cilindra). Ta stakla imaju različitu prelomnu moċ u dva različita osnovna pravca (meridijana).

Nekad je astigmaizam toliko nepravilan da se ne može korigovati, nego je potreban operativni zahvat korekcije rožnjače, ili čak transplantacija rožnjače.

Astigmatizam sočiva se također mora korigovati. On se ne pokazuje na aparatima za mjerenje dioptrije, nego se koriguje subjektivno, kod probanja naočala. Zato se rezultati dobijeni na refraktometru ne smiju direktno prenositi na recept za naočale bez subjektivne provjere.

Astigmatizam težeg oblika se može tretirati i operativno, laserskim operacijama, kojima se rožnjača modelira u novi oblik, često istanjenjem njene debljine. Uspjeh operacije ovisi o veličini astigmatizma, debljini rožnjače, dobrim preoperativnim mjerenjima, dobroj operativnoj indikaciji, te o iskusnom i iskrenom hirurgu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]