Atina (grad)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Atina (grad) pogledajte Atena (čvor).
Parthenon, Atina

Atina ili Atena (grč. Αθήνα) je glavni grad Grčke, a također i glavni grad Atičkog regiona Grčke. Kosmopolitski, moderni grad Atina je također poznat po tome, što je bio moćni grad-država i vrlo važan centar obrazovanja u antičkom vremenu. Ime je dobio po grčkoj božici mudrosti, Ateni. U antičkoj Grčkoj, Atinu su zvali Atinai (Αθήναι, množina od Atina), i u 19. vijeku ovo ime je usvojeno kao formalno ime grada. Od zvaničnog napuštanja katarevuškog grčkog u 70.-tim godinama 20. vijeka, popularni naziv Atina je postao zvanično ime grada. Atina ima populaciju od oko 770.000, dok veće metropolitsko područje ima oko 3,7 miliona ljudi. Trenutno se grad (metropolitsko područje) širi ka istoku.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Klima[uredi | uredi izvor]

U Atini vlada vruća stepska klima (Köppenova klasifikacija klime: BSh) s velikim padavinama između polovine oktobra do polovine aprila. Ukoliko postoje padavine tokom ljeta, one su rijetke i u obliku su kratkotrajnog pljuska.

Proljeće i jesen se smatraju idealnim sezonama za razgledavanje grada i za sve druge aktivnosti vani. Ljeta mogu biti izuzetno topla. Prosječna najviša dnevna temperatura u julu je 33,5 °C.

Najviša dnevna temperatura je bila 48 °C u predgrađu Atine, u Elefsina, a najniža je bila -5,8 °C u Nea Philadelphiji. Tokom mećave koja je bila u februaru 2004. godine, najgore mećave koja je zadesila grad, temperatura je spala i na -7,9 °C.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Atina je bila domaćin ljetnih olimpijskih igara od 13. - 29. augusta 2004. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Atina