Azija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Azija u svijetu

Azija je najveći i najnaseljeniji kontinent. Ona zauzima 30% Zemljine površine. Sastoji se od 46 zemalja i izlazi na tri okeana: Indijski okean na jugu, Sjeverni ledeni okean na sjeveru i Tihi okean na istoku. Od kontinenata graniči s Evropom na zapadu (granice su planinski masivi Kavkaz i Ural na kopnu, te morski prolazi Bosfor i Dardaneli na moru) i Afrikom na jugozapadu (Suecki kanal, Crveno more i prolaz Bab-el-Mandeb). Australija se nalazi južno, a Amerika istočno od Azije i nemaju kopnenu granicu s njom.

Prema procjeni za 2002. godinu Azija je imala oko 3,8 milijarde stanovnika (bez evropskog dijela država Rusije i Turske i afričkog dijela Egipta), što je 58 % ukupnog stanovništva svijeta. Prosječna gustina naseljenosti je oko 86 stanovnika/km2, čime je ujedno i najgušće naseljen kontinent.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Azija koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: