Bačka Topola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bačka Topola je grad i središte istoimene općine u sjevernom dijelu Bačke, u Vojvodini, na sjeveru Srbije.[1] Na severu se graniči sa općinom Subotica, na sjeveroistoku sa općinom Senta, na istoku sa općinom Ada, na jugoistoku je općina Bečej, na jugu se nalazi općina Mali Iđoš, na jugozapadu je općina Kula, a na zapadu općina Sombor.

Naselja su izgrađena na plodnom černozemu lesne zaravni ispresjecane rječicama i dolinama sa umjereno-kontinentalnom klimom sjevernobačkog tipa. Kroz općinu prolazi željeznička pruga i autoput pravca Beograd-Subotica-Budimpešta, kao i sobraćajnice koje povezuju Sentu i Sombor, Bečej i Bajmok, Bačku Palanku i Horgoš. Prema posljednjem popisu iz 2002. godine u općini je živjelo oko 38.245 stanovnika, a u gradu oko 16.600 ljudi. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Mađari – 59%, Srbi – 30%, Crnogorci – 1,4%, Rusini – 0,8%, Slovaci – 0,5%, ostali – 8,3%.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Bagremovo, Bajša, Bačka Topola, Bački Sokolac, Bogaraš, Gornja Rogatica, Gunaroš, Zobnatica, Kavilo, Karađorđevo, Krivaja, Mali Beograd, Mićunovo, Novo Orahovo, Njegoševo, Obornjača, Orešković, Panonija, Pačir, Pobeda, Svetićevo, Srednji Salaš i Stara Moravica.

Mapa općine Bačka Topola
Jezero
Etnička karta općine Bačka Topola

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ОПШТИНЕ И РЕГИОНИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2017" (PDF). Република Србија, Републички завод за статистику (ISSN 2217-7981 izd.).


Nedovršeni članak Bačka Topola koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.