Bagdad

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bagdad
Baghdad-bank-hires.jpg
Centralna banka u Bagdadu
Grb Položaj
Nedostaje grb
Iraq location map.svg
Red pog.svg
Bagdad

Osnovne informacije
Država: Flag of Iraq.svg Irak
Stanovništvo: 5.402.000 popis (2010)
Površina: 1.134 km2
Gustoća: 4.764 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 34 n.m.
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Sabir Al-Esavi
Bagdad

Bagdad (Baghdad) je glavni grad Iraka i ujedno drugi po veličini grad u jugozapadnoj Aziji, odmah nakon Teherana. Leži na obalama rijeke Tigris, na mjestu nekadašnjeg centra drevne islamske civilizacije.

U Bagdadu živi 5.672.516 ljudi (stanje 2005.). Službeni jezici Iraka su arapski i kurdski. Irački gradovi, a pogotovo glavni grad Bagdad, posjeduju dobar obrazovni sistem. Osnovno školstvo je besplatno, no ipak je nepismenost i dalje velika. Bagdad je sjedište 3 od ukupno 6 univerziteta Iraka. Zdravstvena njega je nedovoljna.

Velika većina stanovništva su Arapi, a u gradu postoji i značajna nacionalna zajednica Kurda, kao i manje zajednice Turkmena i Asiraca. U višemilionskoj metropoli živi i dio Sudanaca.

Klima[uredi | uredi izvor]

Temperatura na području Bagdada kreće se od 9,4 °C zimi do 33,3 °C u julu i augustu. Period najvećih padavina je u oktobru i maju.

Vjera[uredi | uredi izvor]

95% stanovništva grada su muslimani, zbog čega gradsku sliku krase mnogobrojne džamije. Bagdad je i historijsko sjedište patrijarha Istočne asirijske crkve.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Bagdad je kulisa brojnih bajki, priča i legendi, objavljenih u sklopu monumentalnog djela "Priče iz 1001 noći" (primjerice Aladin, Ali Baba i 40 razbojnika, Bagdadski lopov i druge.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

  • Jacob Lassner: The Caliph’s personal Domain. The City Plan of Baghdad Re-Examined. IN: Hourani/Stern (Hrsg.): The Islamic City. Oxford 1970.
  • Jacob Lassner: The Topography of Baghdad in the Early Middle Ages. Text and Studies, Detroit 1970.
  • Vincenzo Strika und Jabir Khalil: The islamic Architecture of Baghdad. The Results of a Joint Italian – Iraqi Survey, Napoli 1987.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Spisak glavnih gradova

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: