Bata Živojinović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Velimir Bata Živojinović 1.jpg

Velimir Bata Živojinović je najpoznatije glumačko ime sa prostora bivše SFRJ. Glumio je u više od 250 filmova i nekoliko desetina TV serija.

Rodio se 5. juna 1933.godine u mjestu Koraćica, nedaleko od Beograda. Završio je srednju glumačku školu u Nišu i Novom Sadu. 1954. godine primljen je na Pozorišnu akademiju. U to doba imao je dosta nastupa u Beogradskom dramskom pozorištu.

Na filmu se prvi put pojavio 1955. godine, u ostvarenju R.Novakovića - "Pjesma sa Kumbare". Od tada kreće njegova filmska karijera, koja je po broju uloga nedostignuta za sada na prostorima ex Jugoslavije.

Dobitnik je mnogo filmskih nagrada u zemlji i inostranstvu.

1991.godine, Bata Živojinović postao je aktivan član Socijalističke partije Srbije. Bio je njen poslanik u srbijanskom parlamentu do 2003.godine. Na izborima za predsjednika Srbije, septembra 2002. godine, Bata Živojinović bio je kandidat socijalista. Osvojio je oko 120.000 glasova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: