Bata Živojinović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Velimir Bata Živojinović 1.jpg

Velimir Bata Živojinović je najpoznatije glumačko ime s prostora bivše SFRJ. Glumio je u više od 250 filmova i nekoliko desetina TV-serija.

Rođen je 5. juna 1933. u mjestu Koraćica, nedaleko od Beograda. Završio je srednju glumačku školu u Nišu i Novom Sadu. 1954. godine primljen je na Pozorišnu akademiju. U to doba imao je dosta nastupa u Beogradskom dramskom pozorištu.

Na filmu se prvi put pojavio 1955. u ostvarenju R. Novakovića Pjesma sa Kumbare. Otad kreće njegova filmska karijera, koja je po broju uloga za sada nedostignuta na prostorima bivše Jugoslavije.

Dobitnik je mnogih filmskih nagrada u zemlji i inozemstvu.

1991. godine postao je aktivan član Socijalističke partije Srbije. Bio je njen poslanik u srbijanskom parlamentu do 2003. Na izborima za predsjednika Srbije 2002. bio je kandidat socijalista. Osvojio je oko 120.000 glasova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: