Battle City (igra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Battle City
Razvijač(i)
Izdavač(i)Namco
PlatformaNES, Game Boy, arkadna (Nintendo VS. System), X1, Virtual Console (Wii i Wii U)
Datum(i) objave
  • NES (Famicom):
  • JP 9. 9. 1985.
  • Sharp X1:
  • JP 1985.
  • Game Boy:
  • JP 9. 8. 1991.
  • Virtual Console:
  • JP 4. 9. 2007. (Wii)
  • JP 9. 7. 2014. (Wii U)
Žanrakcijski, shoot 'em up
Režim(i)single-player, multiplayer

Battle City je videoigra kreirana za Nintendo Entertainment System (NES) od strane Namco-a. Igra je kasnije napravljena i za Game Boy. Također postoji i arkadna igra Tank Battalion koja ustvari predstavlja jednostavniju verziju Battle City-a.

Screenshot iz igre - 29 tabla

Igra[uredi | uredi izvor]

Igrač kontroliše tenk koji mora uništiti sve neprijateljske tenkove na svakom nivou. Zadatak neprijateljskih tenkova je da uništi bazu igrača (predstavljenu orlom ili pticom Feniks). Nivo završava nakon što igrač uništi svih 20 neprijateljskih tenkova, a igrica je gotova ako neprijatelj uništi bazu ili igrač izgubi sve raspoložive živote.

Battle City sadrži 35 različitih nivoa koji su predstavljeni tablom 13 blokova širokom i 13 blokova dugačkom. Svaka mapa sadrži različite tipove terena i prepreka.

Postojali su zidovi (od cigle) koje su mogli uništavati kako igrači tako i neprijateljski tenkovi. Slijedili su čelični zidovi, neuništivi, osim u slučaju kada bi igrači dobili 3 zvijezde za uvećavanje energije (power-up stars). Zatim zaleđeno tlo po kojem je upravljanje bilo otežano, vodene prepreke preko kojih se tenkovi nisu mogli kretati, te grmlje u kojem su se tenkovi mogli sakriti.

Neprijatelj je posjedovao četiri vrste tenkova različite snage i brzine. U kasnijim nivoima neprijatelji su čekali igrače da se udalje od baze da bi ih uništili, umjesto da besciljno lutaju tablom.

Pojedini neprijateljski tenkovi su svjetlucali, i u slučaju njihovog uništenja na određenim mjestima table pojavljivali su se nagradni dodaci (u slučaju da ih igrač ne pokupi za nekih desetak sekundi ti dodaci bi nestajali). Simbol tenka je nosio dodatni život, simbol zvijezde je pojačavao snagu metaka, simbol sata bi zamrzavao neprijatelje na određeni period, simbol bagera bi oklopio bazu čeličnim zidovima za izvjestan period.

Battle City je bila i jedna od prvih igara koja je dozvoljavala dvojici igrača da igraju istovremeno. Oba igrača su zajedno branili bazu, a ako bi jedan igrač pogodio drugog on bi se zamrznuo za neko vrijeme.

Kao i mnoge druge igre iz serije prvih NES naslova Battle City nije imao odgovarajući svršetak. Nakon što bi igrač (ili igrači) prešli 35 tablu, vratili bi se na tablu broj 1, i počeli sve ispočetka (zadržavajući broj života i sve power-upove koje su prethodno skupili). U Game Boy verziji, igrač bi morao dostići 100-tu tablu da bi počeo ispočetka.

Trivijalno[uredi | uredi izvor]

Battle City je bila jedna od prvih igara napravljenih od strane NES-a koja je dozvoljavala edit mod u kojem su igrači mogli kreirati table po svojoj želji.

Verzije i rimejk igre[uredi | uredi izvor]

Nakon ove igre napravljena je igra pod imenom Tank Force, kreirana od strane Namco-a 1991. godine.

Postoji freeware verzija nazvana Battle Empire, koja sadrži više tipova tla, mogućnost mrežnog igranja, botove sa AI, kretanje u 36 smjerova (moguće je i kretanje u 4 smjera unazad) i još nekoliko dodataka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]