Beli Orlovi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Insignija "Belih orlova"

Beli Orlovi je srpska zločinačka paravojna organizacija koja je učestovala u vojnim sukobima tokom srpske agresije na BiH i Hrvatsku.

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Uloga Belih orlova tokom agresije na BiH

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovini jedinice Belih Orlova su učestovale u napadima na Bijeljinu, i Višegrad. Poslije zauzimanja ovih gradova Beli Orlovi su prednjačili u zlostavljanju i etničkom čišćenju domicilnog bošnjačkog i hrvatskog življa na području ovih općina. Jedan od najkrvavijih zločina na području BiH se dogodio u junu 1992. u Višegradu kada su Beli Orlovi sakupili 130 staraca, žena i djece u jednu kuću. Malo poslije zatvaranja kuća je zapaljenja.[citat potreban]

Uloga Belih orlova tokom domovinskog rata u Hrvatskoj

Jedinice Belih orlova su učestovale u vojnim dejstvima u Slavoniji i Kordunu. U maskru u Voćinu ubili su 45 civila.[citat potreban]

Također pogledajte