Benedetto Croce

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Benedetto Croce
Example alt text
Rođenje 25. februar 1866.
Pescasserola, Italija
Smrt 20. novembar 1952.
Napulj, Italija

Benedetto Croce (Pescasserola, 25. februar 1866. - Napulj, 20. novembar 1952.), italijanski filozof, političar, historičar umjetnosti i literarni kritičar.

Bio je ministar prosvjete i predsjednik Liberalne partije Italije. Njegova društvena i literarno-historijska djelatnost posebno je došla do izražaja u časopisu "La Critica", koji je 1903. sa G. Gentileom i pokrenuo. Glavno filozofsko djelo kojim se pručuo jest "Filozofija kao nauka duha". Smatrao je da postoje dvije temeljne forme ljudske spoznaje: intuitivna, do koje se dolazi putem fantazije i logička, putem intelekta. Pisao je i brojne historijske oglede i književne monografije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Benedetto Croce
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: