Benjamin Finci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Benjamin Finci
Rođenje (1888-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1888.
Sarajevo, Osmansko Carstvo
Smrt1929(1929-00-00) (40–41 godina)
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostJevrej
Zanimanjekrojač

Benjamin Finci (Binjo), bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački revolucionar i pripadnik radničkog pokreta između dva svjetska rata.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Sarajevu 1888. godine, od oca židovskog vjeroučitelja. Po zanimanju je bio krojački radnik. Kao devetnaestogodišnjak pristupio je radničkom pokretu. Učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, kao pripadnik Austro-ugarske vojske. U Rusiji je zarobljen i učestvuje u Oktobarskoj revoluciji. Ostao je u Sovjetskom savezu do novembra 1920. godine i učestvovao je u bitci za Omsk. Od 1928. godine stalno učestvuje u radničkom pokretu, a u KPJ je primljen 1928. godine. Imao je krojačku radnju u kojem su se održavali ilegalni sastanci pripadnika KPJ. Uhapšen je u Sarajevu 1929. godine i zatvoren u procesu protiv Vladana Jokanovića i drugih. U procesu je osuđen i njegov brat knjižar Jozef Finci. Benjamin nije osuđen, nego je ubijen, nakon maltretiranja bačen je kroz prozor zatvorske zgrade sa visine od 10 metara. Policija je njegovu smrt prikazala kao samoubistvo.[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Po Benjaminu Finciju jedna je ulica, pored sarajevske Vijećnice u sarajevskoj općini Stari Grad nosila njegovo ime. Nakon rata u Bosni i Hercegovini ulici je vraćeno staro ime Brodac.

Reference[uredi | uredi izvor]