Benjamin West

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Benjamin West
Example alt text
Anglo-Američki slikar
Rođenje 10. oktobar 1738.
Springfield (Pennsylvania), Pennsylvania
Smrt 11. mart 1820.
London, Engleska

Benjamin West (Springfield, 10 oktobar 1738London 11 mart 1820) je bio Anglo-Američki slikar historijskih scena vezanih za Američki rat za nezavisnost

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u Springfieldu u Pennsylvaniji. Stekao je vrlo malo klasičnog obrazovanja, tako da čak i kada je bio predsjednik Royal Academije imao je problema sa pravopisom (Hughes, 70). Od 1746 do 1759, West je radio kao slikar portreta u Pennsylvaniji pod brigom Dr. William Smitha, sa Filadelfijskog koledža. U ovom periodu je upoznao Johna Wollastona, slavnog londonskog slikara od kojeg je naučio razne tehnike slikanja. 1759 preselio se u Italiju i tako proširio svoj repertoar i slikanjem tamošnjih slavnih slikara poput Titiana i Raphaela. Također je bio i blizak prijatelj sa Benjamin Franklinom koji mu je bio kum drugom sinu, Benjaminu. 1763 West se preselio u Englesku gdje je kralju Georgu III predložio slikanje portreta svih članova kraljevske porodice.

The Death of General Wolfe

1770 je naslikao svoju najslavniju sliku The Death of General Wolfe Smrt generala Wolfe, koju su u početku mnogi ocijenili preambicioznom ali se pokazala kao jedna od najčešće repliciranih djela tog perioda.

1772 kralj George ga je postavio za historijskog slikara dvora sa godišnjom platom od £1,000. West se sprijateljio sa Sir Joshua Reynoldsom i zajedno su osnovali Royal Academy of Arts 1768.

West je poznat po velikom broju historijskih slika, koje je sam nazivao epskim prikazivanjem.

Preminuo je u Londonu.

Najznačajniji radovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Benjamin West