Bezjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Porodica Dursley pripada grupi bezjaka.

Bezjak je termin iz romana o Harry Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling. Označava osobu koja je pripadnik nečarobnjačke zajednice, odnosno osobu koja nema urođeni dar služenja magijom. Mnogi učenici u Školi vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts su porijeklom iz bezjačke porodice ili iz porodice gdje je jedan roditelj bezjak a drugi čarobnjak ili vještica. Za djecu iz mješanih brakova se se kaže da su polu-krvni ili miješane krvi, a djeca čija su oba roditelja čarobnjaci se nazivaju čistokrvni. Za djecu koja imaju talent za magiju, a oba su im roditelja bezjaci (kao u slučaju Hermione Granger), postoji izraz da su mutnjaci ili da im je prljava krv, što se u čarobnjačkom svijetu smatra velikom uvredom. Oni koji potiču iz čarobnjačke porodice, a nemaju magične sposobnosti (što je velika rijetkost) se nazivaju hrkani.

Bezjaci u čarobnjačkom svijetu[uredi | uredi izvor]

Većina drevnih čistokrvnih čarobnjačkih porodica imaju negativan stav prema bezjacima. Oni su mišljenja da čarobnjaci i vještice bezjačkog porijekla ne zavrjeđuju učenje magije, te da bi se magija trebala zadržati u čarobnjačkim porodicama. Oni također pokazuju negativan stav prema onim čarobnjacima i vješticama koji ulaze u brak sa bezjacima.

To ide u toliku krajnost da je oko 1970. godine, Lord Voldemort počeo kampanju čišćenja čarobnjačke zajednice i Velike Britanije čarobnjaka i vještica bezjačkog porijekla, kao i samih bezjaka. U početku je on imao veliku podršku većine uglednih čistokrvnih porodica što potvrđuje činjenicu netrpljivosti čarobnjačke zajednice prema bezjacima. Voldwemort je vremenom skupljao sve više istomišljenika - smrtonoša oko sebe koji su provodili kampanju sistematskog ubijanja bezjaka.

U međuvremenu, većina drevnih i uglednih porodica je uvidjela Voldemortove greške i pružila je podršku Albusu Dumbledoreu, koji je od početka bio protiv mučenja i ubijanja bezjaka. Poslije pada Voldemorta, čista krv je izgubila svoju prijašnju vrijednost i čarobnjaci bezjačkog porijekla su se izjednačili sa onim čistokrvnim, mada su još uvijek postojali oni koji su davali prednost čistoj krvi.

Također, većini čarobnjaka bezjaci su prava nepoznanica. Čarobnjaci se ne znaju ponašati u bezjačkom svijetu. Ne snalaze se sa britanskim novcem, ne znaju se koristiti javnim prijevozom, te se ne znaju preuršiti u bezjaka. Oni znaju da negdje postoji bezjački svijet, ali se rijetko susreču s njime. Postoje neki pomalo ekstremni ljudi, poput Arthura Weasleya, koji se dive bezjacima i koji su opsjednuti njima.

U Hogwartsu postoji predmet Bezjačke studije koji se bavi proučavanjem upravo bezjaka. Stanje u Beauxbatonsu nije poznato, ali se zna da je Durmstrang izbirljiv po pitanju izbora učenika koji će pohađati tu školu. Naime, za razliku od Hogwartsa koji prima učenike bez obzira na porijeklo, Durmstrang prima samo čistokrvne čarobnjake i vještice.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Na engleskom se bezjak kaže muggle. J. K. Rowling je rekla da je porijeklo riječi muggle od termina mug što na engleskom označava osobu koju je lahko prevariti. Sufiks -gle je dodat, naprosto kako bi se razlikovao bezjak od naivca, te kako bi zvučalo različito.

Riječ muggle je 2003. godine dodata u Oxfordov rječnik engleskog jezika. Prema Rječniku, ona označava osobu kojoj nedostaju određene vještine. Također, na engleskom govornom području se ustalila riječ bezjak (odnosno muggle), i to u malim tematskim grupama ljudi koji nazivaju bezjacima one koji ne pripadaju toj grupi.

Inspirisan radom Rowlingove, Stephen King, poznati američki književnik, je definisao bezjaka kao nemaštovitu i često neugodnu odraslu osobu koja ili neće i ne može razumjeti djecu.

Bezjak, općenito označava osobu koja ne pripada određenoj grupi kojoj pripadaju oni koji je tako nazivaju. Naprimjer, neke sekte nazivaju bezjacima one koji ne pripadaju tim sektama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]