Bik Koji Sjedi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bik Koji Sjedi

Tatanka Iyotanka ili Bik Koji Sjedi (rođen oko 1831. u Grand Riveru, Južna Dakota - umro 15. decembra 1890, Standing-Rock-Reservation, Sjeverna Dakota) indijanski je vrač i poglavica plemena Hunkpapa Sijuksa koji je 25. juna 1876. vodio Čejene i Sijukse protiv američke 7. konjičke pukovnije u bitki kod Little Bighorna. Iako su Indijanci pobijedili, poslije su bili prisiljeni na bijeg u Kanadu, odakle se Bik Koji Sjedi vratio nekoliko godina kasnije, dobivši amnestiju od američke vlade. Ostatak života proveo je u cirkusu Buffalo Billa, a na kraju je ubijen u rezervatu kad ga je vlada pokušala uhapsiti, misleći da je povezan s Plesom duhova.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: