Blondie

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Blondie (bos. Plavuša) je američka muzička grupa koja je formirana 1974. godine u New York Cityu. Oni su bili popularni sa njihovim hitvima "Heart of Glass", "Call Me", "The Tide is High" itd.

Oni su jedno od jedinih grupa koja je završila i u Rock'n'Roll Hall of Fame, i Walk of Fame.

Historija[uredi | uredi izvor]

Formiranje grupe Blondie počelo je 1974. godine, kad su se sreli gitarista Chris Stein i pjevačica Debborah Harry "Debby". Mijenjali su svoje ime nekoliko puta. Jedno od bivših imena grupe bilo je i "New York Dolls". 1975. godine su promjenili ime u Blondie (eng. Plavuša).

Grupa je imala mnogo uspjeha, ali bio bi njihov treći snimak "Paralell Lines" (eng. Paralelne linije) gdje je nastao komercijalni uspjeh po prvi put. Na njemu su se nalazili hitovi "Heart of Glass", "Sunday Girl", "Hangin' on the Telephone" i "One Way or Another".

Za vrijeme 80ih, Debborah Harry je odlučila da krene na solo karjeru koja je malo bila uspješna, ali za vrjeme 80-ih su napisali druge pjesme "Call Me", "The Tide is High" i "Rapture", koja se kasnije ubacila u kombinaciju sa pjesmom The Doorsa "Riders on the Storm".

Postava grupe[uredi | uredi izvor]

U sadašnjoj postavi Blondie sviraju:

Bivši članovi su bili:

  • Nigel Harrison- bas gitara 1978-2002 godine
  • Frank Infante - akustična i električna gitara 1978.-2002. godine
  • Gary Valentino - bas gitara 1974-1977 godine

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Blondie (1976) (Plavuša)
  • Plastic Letters (1977) (Plastična Pisma)
  • Parallel Lines (1978) (Paralelne Linije)
  • Eat to the Beat (1980) (Jedi uz Ritam)
  • Autoamerican (1982) (Autoamerikanka)
  • No Exit (1986) (Nema Izlaza)
  • LIVE (1999)
  • The Curse of Blondie (2004) (Začarenje Plavuše)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: