Bošnjačko sijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bošnjačko sijelo je kulturna i gastronomska manifestacija Hrvata u Mađarskoj. Hrvati iz pečuške okoline su počeli s ovim tradicionalnim okupljanjem početkom 1990−ih, a prvobitna zamisao je bila da se ova kulturno−društvena manifestacija svake godine održi u augustu u nekom od naselja u kojima žive i rade Hrvati, kao što su Pogan, Salanta, Kukinj, Udvar, Semelj, Katolj, Mišljen i dr.[1].

Prvo se održalo 1995. godine u selu Kukinju, koji je bio domaćinom svih manifestacija (uz izuzetak drugog, koje je održano u Salanti [1]), u središnjoj južnoj Mađarskoj. Organizira je Hrvatske manjinske samouprave Mađarske [2].

Program[uredi | uredi izvor]

Na malomskom jezeru se ujutro održava takmičenje u ribolovu. U prijepodnevnom dijelu programa slijedi nogometni turnir. Popodne je revijalni program u kojem se učesnici takmiče u kuhanju tradicionalnih jela. Slijedi misa na bosanskom jeziku u kukinjskoj crkvi za sve učesnike. U kasnijem popodnevnom dijelu programa slijedi kulturni dio: izložbe, folklorni program (pjesme i plesovi bošnjačkih katolika, a često gostuju i šokački Hrvati). Program se završava zajedničkom večerom svih učesnika i balom, na kojem sviraju svi orkestri koji su učestvovali na manifestaciji.

Učestvuju domaćini i susjedna sela i gradova (Duboševica, Pogan, Udvar, Vršenda, Mišljen, Salanta, Harkanj, Mohač), ali i gosti iz Hrvatske.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hrvatski glasnik br.36/2005. Arhivirano 6. 6. 2007. na Wayback Machine Bošnjačko sijelo, str. 4, 8. septembra 2005.
  2. ^ Hrvatski glasnik br. 34/2008. Arhivirano 4. 3. 2016. na Wayback Machine XIV. Bošnjačko sijelo u KukinjuPDF