Božena Griner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Božena Griner (rođena 12. decembra 1936. godine) je pijanistkinja i klavirski pedagog.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 12. decembra 1936. u Mostaru. Studij klavira je završila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 1960. godine kao prva studentkinja u klasi profesorice Matusje Blum, kojoj je nekoliko godina bila asistent. Kao pijanistkinja izuzetnog talenta je vrlo uspješno nastupala na Susretima muzičkih akademija Jugoslavije i imala brojne solističke i komorne koncerte.

Njen talent i odličnu tehničku potkovanost je zapazio i čuveni ruski pedagog Heinrich Neuhaus u čijoj prestižnoj klasi se usavršavala na Moskovskom konzervatoriju od 1961. do 1964. Od 1964. djeluje u Beogradu, gdje je završila i postdiplomski studij u klasi profesora Andreja Pregera.

Kao dugogodišnji pedagog Muzičke škole Mokranjac u radu s talentiranim pijanistima postiže izuzetne rezultate. Njeni učenici su dobitnici velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i internacionalnim natjecanjima: Veronika Koprivica, Dorian Griner, Aleksandar Filić, Bodin Starčević, Ana Nedeljkovć, Sonja Madić, Stefan Ćirić i drugi. Svoje veliko znanje i iskustvo Božena Griner je dijelila sa mnogim talentiranim pijanistima srednje i mlađe generacije. Za svoje pedagoške rezultate je više puta nagrađivana. Za višegodišnje pedagoške rezultate je dobila diplomu Udruženja muzičkih pedagoga Srbije 1997. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]