Božo Bunjevac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Božidar Bunjevac
Rođenje (1936-12-06) 6. decembar 1936.
Smrt29. juli 2008(2008-07-29) (71 godina)

Božo Bunjevac (6. decembar 1936 – 29. juli 2008) bio je bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac.[1]

Glumio je u više od 110 filmskih ostvarenja, a prvi poziv za igrani film dobio je 1963. u filmu "Quo vadis, Živorade" gdje je tumačio ulogu agenta u potrazi za drogom. Publika ga posebno pamti u sporednim rolama u filmovima "Stanica običnih vozova", "Horoskop", "Na putu za Katangu", "Ovnovi i mamuti", "Strategija švrake", "Nebo iznad krajolika", "Remake".

Prvi Božin kontakt sa filmom je bio vezan za rudnik. Desilo se to 1948, kada su iz Zastava filma u Brezi snimali dokumentarac pod nazivom “100 dana u Brezi”. Božo se u tom filmu pojavljuje kao statista sa prijateljima iz škole. Jednom prilikom pozorišni redatelj Fadil Smajlović, je u Brezi postavljao Steinbeckovu predstavu “O ljudima i miševima”. Bunjevac je u to vrijeme bio član kulturno umjetničkog društva "Rudar" u Brezi i svirao bubnjeve, i jedan policajac mu je rekao da izgleda “k'o idiot” za onim bubnjevima. Fadil ga je pitao: "Momak, bi li ti malo probao glumiti?"… S tom predstavom su kasnije osvojili prvo mjesto, tako je sve počelo.

Bunjevac je u filmskom svijetu puno poznatiji pod nadimkom Bosanski Humphrey Bogat. Bunjevac je u slovenskom filmu iz 1985. "Ovnovi i mamuti", a pod redateljskom palicom Filipa Robarja Dorina, igrao Bosanca koji mete ulice u Ljubljani.

Prema scenariju, u jednoj sceni je trebao kamenom razbiti izlog na trgovini, međutim Bunjevac je to odbio. Upravo za tu ulogu je i dobio Zlatnu Arenu za mušku epizodnu ulogu kao i nadimak Bogart.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Bozidar Bunjevac | Actor". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 11. 2023.