Bolje ne može

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izvorni naslovAs Good as It Gets
RežiserJames L. Brooks
Producent
  • James L. Brooks
  • Bridget Johnson
  • Kristi Zea
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaHans Zimmer
KinematografijaJohn Bailey
MontažaRichard Marks
ProdukcijaGracie Films
DistributerTriStar Pictures
Premijera23. decembar 1997.
Trajanje139 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet50 miliona dolara[1]
Zarada314,2 miliona dolara[1]

Bolje ne može američka je romantična filmska komedija snimljena 1997. godine u režiji Jamesa L. Brooksa i u produkciji Laure Ziskin. Glavne uloge tumače Jack Nicholson kao mizantropski, rasistički, opsesivno-kompulzivni romanopisac, Helen Hunt kao samohrana majka sa hronično bolesnim sinom, i Greg Kinnear kao homoseksualni umjetnik. Scenarij su zajednički napisali Mark Andrus i James L. Brooks. Umjetničke slike za film naslikao je njujorški umjetnik Billy Sullivan, čiji je rad dio kolekcije moderne umjetnosti u muzeju Metropolitan i u Muzeju umjetnosti u New Orleansu.[2]

Na 70. dodjeli "Oscara" Nicholson i Hunt su osvojili nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu respektivno, što film svrstava na listu filmova koji su osvojili obje glavne glumačke nagrade, i prvi je od 1991. godine nakon filma Kad jaganjci utihnu koji je trijumfovao u obje kategorije. Na spisku "500 najvećih filmova svih vremena" magazina Empire zauzeo je 140. mjesto.[3] Filmski kritičar James Berardinelli ocijenio je film kao "savršeno Božićno izdanje, ne zato što se priča odvija za vrijeme praznika, nego zato što su mnogi elementi radnje direktno preuzeti iz romana Charlesa Dickensa Božićna priča. Ali film spada u grupu filmova sa "dobrim osjećajem".[4]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Melvin Udall (Jack Nicholson) je 60 godina star mizantrop koji radi kod kuće i najprodavaniji je romanopisac u New Yorku i trenutno radi na svojoj 62. knjizi. On pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i još kad se tome doda njegova mizantropija, on se otuđuje od gotovo sviju s kojima dolazi u kontakt. On izbjegava da hoda po pukotinama gradskih pločnika zbog svog sujevjerja da bi mu to moglo donijeti nesreću, zatim jede doručak za istim stolom u istom restoranu i svakodnevno koristi plastični pribor za jelo koji donosi sa sobom zbog njegovog patološkog straha od klica. Njega privlači konobarica, Carol Connelly (Helen Hunt), koja je i jedina konobarica u restoranu i koja ima razumijevanja za njegovo ponašanje.

Jednog dana, u stanu Melvinovog komšije homoseksualnog umjetnika po imenu Simon Bishop (Greg Kinnear), desila se provala i pljačka tokom koje skoro da je bio ubijen. Simonov agent, Frank Sachs (Cuba Gooding, Jr.) prisiljava Melvina koristeći metode zastrašivanja, da se počne brinuti za Simonovog psa, Verdella, dok je Simon u bolnici. Iako u početku ne uživa u brizi oko psa, Melvin postaje emotivno vezan za njega. Istovremeno Carol mu posvećuje više pažnje. Kada je Simon otpušten iz bolnice, Melvin nije u stanju da se emocionalno nosi sa činjenicom da mora vratiti psa. Melvinov život se još više mijenja kada Carol odlučuje da nađe posao bliže njenoj kući u Brooklynu tako da se može brinuti za svog sina Spencea (Jesse James) koji pati od akutne astme. U nemogućnosti da se navikne na drugu konobaricu, Melvin dogovara preko svog izdavača (Linda Gehringer), čiji je muž doktor (Harold Ramis) i predlaže da plati većinu medicinskih troškova njenog sina dok Carol pristaje da se vrati na stari posao. Ona oduševljeno reaguje na njegovu velikodušnost, i njih dvoje se slažu da neće biti fizičkog odnosa među njima.

U međuvremenu, Simon gubi svoj kreativni duh zbog napada koji je preživio i vremena provedenog na rehabilitaciji, i povrh toga njegov pas Verdell postao je sklon ka Melvinu. Simonu prijeti bankrot zbog njegovih medicinskih računa. Frank ga uvjerava da ode u Baltimore i da traži od svojih otuđenih roditelja novac. Budući da je Frank previše zauzet da odveze ozlijeđenog Simona u Baltimore, Melvin nevoljko pristaje na to, ali Frank posuđuje Melvinu na korištenje svoj Saab 900 kabriolet. Melvin poziva Carol da ih prati na putovanju kako bi se umanjila nelagoda. Ona nevoljko prihvaća poziv, a onda se prijateljstvo između njih troje počinje razvijati.

Nakon što su doputovali u Baltimore, Carol nagovara Melvina da je odvede na večeru. Melvinovi laskavi komentari tokom večere jako uzrujavaju Carol, i ona naglo odlazi iz restorana. Vidjevši je frustriranu, Simon je počinje skicirati polugolu u svojoj hotelskoj sobi i tako se rasplamsava njegova kreativnost, osjećajući još jednom želju da slika. On ponovo uspostavlja kontakt sa svojim roditeljima, i govori im da će kod njega biti sve u redu.

Nakon povratka u New York, Carol govori Melvinu da ne želi da bude više prisutan u njenom životu. Ona se kasnije kaje zbog svoje izjave i poziva ga da mu se izvini. Odnos između Melvina i Carol postaje zamršen sve dok Simon (kojem je Melvin dopustio da se preseli u njegov stan sve dok se on u potpunosti ne izliječi od ozljeda i dobije novi stan) ne uvjerava Melvina da izjavi ljubav Carol. Melvin ide da se vidi sa Carol, koja je neodlučna, ali pristaje da pokuša uspostaviti odnos s njim. Film se završava sa Melvinom i Carol koji odlaze u šetnju zajedno. Dok je za Carol držao otvorena vrata od slastičarnice, on shvaća da je stao na jednu pukotinu na pločniku.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Box office statistics for As Good As It Gets (1997)" Box Office Mojo. Retrieved June 11, 2010.
  2. ^ http://www.allmovie.com/movie/as-good-as-it-gets-v158803
  3. ^ "Empire Features". Empire. Pristupljeno 17. 10. 2009.
  4. ^ "As Good as It Gets (United States, 1997)". Pristupljeno 26. 10. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]