Bolnica Ashworth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bolnica Ashworth
Zvanični naziv: Ashworth Hospital
Država: Ujedinjeno Kraljevstvo
Konstitutivna zemlja: Engleska
Region: North West
Grofovija: Merseyside
Bar: Sefton
Adresa: Parkbourn
Maghull
Liverpool
Merseyside L31 1HW
Telefon: ++44 (0)151 473 0303

Bolnica Ashworth (en.Ashworth Hospital) je psihijatrijska bolnica sa visokim nivoom sigurnosti smještena u Maghullu, predgrađu Liverpula.

Ashworth je uz Rampton i Broadmoor jedna od tri ,,specijalne" bolnice u Engleskoj i Velsu koja radi sa ljudima u uslovima specijalne sigurnosti i koji zahtijevaju takav tretman zbog njihovih opasnih, nasilnih ili kriminalnih sklonosti. Ashworth je formiran spajanjem stare bolnice Moss Side (Moss Side Hospital) koja je služila za liječenje poremećaja u učenju i kao mjesto za tretman kontuzovanih u Prvom svjetskom ratu i modernije i prikladnije bolnice Park Lane (Park Lane Hospital) koja je se odvojila od Broadmoor-a u ranim 1970-im.

Bolnica je bila predmet dvije velike istrage Blom-Cooper 1992. i Fallon 1998. U njoj se trenutno nalazi oko 275 muških pacijenata.

Stari istočni dio je iznajmljen zatvoru kao dio plana da se poveća kapacitet zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U okolnim oblastima Maghull, Lydiate, Melling i ostalim Ashworth je poznat po sedmičnom testiranju alarmnog sistema. Svakog ponedeljka u 9.00 se oglašava alarm koji se čuje i na periferiji Kirkby-ja i Skelmersdale-a. Služi da objavi okolini da je neki bolesnik pobjegao.

Sigurne bolnice Broadmoor i Rampton Secure su druge dvije mentalne bolnice sa visokim nivoom sigurnosti u Engleskoj i Velsu. Drzavna bolnica Carstairs (State Hospital Carstairs) igra sličnu ulogu u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Poznati pacijent bolnice je Ian Brady i Richard Gwilym.