Bosanska krajina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bosanska Krajina)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Datoteka:BiH - Bosanska krajina.PNG
Šire područje Bosanske krajine

Bosanska krajina je regija Bosne i Hercegovine uklopljena u tri rijeke: Una, Sava i Vrbas. Regija je historijska, ekonomska i kulturna oblast Bosne i Hercegovine. Najveći grad i historijski centar je Banja Luka a ostali gradovi su: Laktaši, Čelinac, Skender Vakuf, Kotor Varoš, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ključ, Šipovo, Mrkonjić Grad, Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Jajce, Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim, i Velika Kladuša.


Bosanska krajina nema administrativno utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi države Bosne i Hercegovine, ali ima značajan kulturno-historijski identitet koji je formiran kroz mnoge historijske i ekonomske događaje.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Brutalna historija Bosanske krajine je možda i razlog specifične kulture njenih stanovnika koji se ponose sa otpornošću i buntovništvom uglavnom prema Sarajevu.[citat potreban] Ipak takav stav prema Sarajevu je više označeno kao bratinsko rivalstvo nego kao stvarna mržnja. Institucije koje održavaju kulturni identitet Bosanske krajine su u Banjoj Luci, gdje se nalazi Muzej Bosanske krajine i Narodno Pozorište Bosanske krajine, koji su nedavno i preimenovanim od strane vlasti Republike Srpske iz političkih razloga.

Historija[uredi | uredi izvor]

Teritorija uklopljena rijekama Una, Sava i Vrbas je prije nosila ime Turska Hrvatska u evropskim literaturama 18. i 19. vijeka. Ime Krajina ovom predjelu su dale Osmanlije, iako sama riječ nije turska nego čisto slavenska, a austrijski, italijanski, njemački i holandski kartografi su naziv prihvatili. 1860. godine jer je vec dugo podrucje u Bosni i većinsko stanovnistvo Bosnjaci ime ove oblasti je promjenjeno u Bosanska krajina koje se po prvi put pominje na mapama 1869. godine.

U skorijoj historiji Bosanska krajina je poznata po veoma snažnom otporu protiv fašističkog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Partizanski pokret Bosanske krajine je imao jednu od etnički najraznovrsnijih formacija u poređenju sa ostalim partizanskim pokretima u tadašnjoj Jugoslaviji.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]