Brasília

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Brasilia)
Brasília
Južni bankarski sektor
Južni bankarski sektor
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaBrazil Brazil
Država Brazila Brazilski federalni distrikt
Površina
 • Ukupno5.802 km2
Nadmorska visina1,172 m
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno2.455.903
Veb-sajtwww.brasilia.df.gov.br

Brasília je glavni grad Brazila[1] i njegovo upravno središte. Smješten je u federalnom distriktu, na centralnoj 1000 metara visokoj visoravni Planalto cental, unutar savezne države Goias. Udaljen je 207 km od Goianie, 1531 km od Salvadora i 930 km od Rio de Janeira. Ima 2.282.000 stanovnika i prema broju stanovnika je četvrti grad u ovoj latinskoameričkoj državi.

Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prijestolnice u unutrašnjost već od 1891, Brasilia je osnovana 1956, na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je htio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje, i stanovništvo privući u unutrašnjost.[2] Grad je izgrađen do 1960, te je 21. aprila iste godine inauguriran kao novi glavni grad.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Grad su projektirali urbanist Lucio Costa, arhitekt Oscar Niemeyer[3] i pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, koji su Brasiliji namijenili tadašnja najmodernija estetska i konstrukcijska dostignuća. Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem tijelu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima samodostatni stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom.

Među znamenitostima, uglavnom Niemeyerovim projektima, ističu se Palača nacionalnog kongresa, Katedrala, te uz umjetno jezero predsjednička palača Palacio Alvorada.

UNESCO je Brasiliju proglasio mjestom svjetskog nasljeđa.

Mistika[uredi | uredi izvor]

Postoji legenda da je italijanski svećenik Don Bosco već 1883. u snu vidio futuristički grad čija lokacija odgovara današnjoj Brasiliji, a predsjednik Juscelino Kubitschek jednom je izjavio: "...vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom...", te je kasnije sam odabrao lokaciju nakon dugotrajnih letova avionom iznad Amazone.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Brasilia | Facts, History, & Architecture | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 7. 2023.
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Brasilia". UNESCO World Heritage Centre (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 7. 2023.
  3. ^ "Lucio Costa and Oscar Niemeyer - Great Buildings Online". www.greatbuildings.com. Pristupljeno 15. 7. 2023.

Literatura[uredi | uredi izvor]