Breza (Polimlje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Breza je značajna karavanska stanica i trg u Polimlju.

Smatra se da je srednjovjekovno naselje Breza u Polimlju današnja Breza u pljevaljskom kraju. Ona je smještena ispod visa Breza, između sela Mataruga i Kozice, a u blizini srednjovjekovnog grada Koznika. Breza je imala podgrađe Podbrezu.

Svoj razvoj Breza može da zahvali trgovačkom putu koji je iz Dubrovnika vodio u Prijepolje i Komorane. Kao i Polimlje i područje Breze postalo je bosansko 1373., poslije sloma srpskog oblasnog gospodara Nikole Altomanovića. Breza je pripadala posjedu roda Kosače.

Breza se prvi put pominje 1398. kroz dva primjera u vezi sa bosanskim robljem (de Briesa contrata Bosne; de Briesi partium Bossine). Breza je pomenuta i 1405. (de Isbriexa Bossine). Dvadesetih i tridesetih 15. vijeka Breza se pominje u tridesetak dokumenata koji se odnose na dubrovačku karavansku trgovinu. Breza je cilj brojnih karavana, što govori o razvijenom trgu na tom području i usputno mjesto kuda prolaze karavani do svojih daljnjih uporišta što pokazuje da se razvila iz karavanske stanice.