Brigitte Bardot

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brigitte Bardot
Example alt text
Rođenje

28. septembar 1934.

Pariz, Francuska

Brigitte Bardot (fon. Brižit Bardo), rođena 28. septembra 1934. u Parizu, je francuska filmska glumica

Na filmu je debitirala 1952. godine. Njen vrtoglavi uspon do jedne od najsjajnijih zvijezda francuskog filma uslijedio je nakon filma "I bog stvori ženu" kojeg je 1956. snimio njen tadašnji suprug Roger Vadim. Početkom sedamdesetih godina, još uvijek na vrhuncu popularnosti, povukla se iz svijeta filma i posvetila zaštiti životinja.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1952 — Le trou normand
  • 1952 — Les dents longues
  • 1952 — Manina, la fille sans voile
  • 1953 — Le portrait de son père
  • 1953 — Un acte d'amour
  • 1954 — Tradita
  • 1954 — Si Versailles m'était conté
  • 1955 — La lumière d'en face
  • 1955 — Futures vedettes
  • 1955 — Le fils de Caroline chérie
  • 1955 — Doctor at Sea
  • 1955 — Les grandes manoeuvres
  • 1956 — La mariée est trop belle
  • 1956 — Helen of Troy
  • 1956 — Cette sacrée gamine
  • 1956 — Mio figlio Nerone
  • 1956 — En effeuillant la marguerite
  • 1956 — Et Dieu... créa la femme
  • 1957 — Une parisienne
  • 1958 — Les bijoutiers du clair de lune
  • 1958 — En cas de malheur
  • 1959 — La femme et le pantin
  • 1959 — Babette s'en va-t-en guerre
  • 1959 — Voulez-vous danser avec moi?
  • 1960 — L' affaire d'une nuit
  • 1960 — La vérité
  • 1961 — La bride sur le cou
  • 1961 — Amours célèbres
  • 1962 — Vie privée
  • 1962 — Le repos du guerrier
  • 1963 — Le mépris
  • 1964 — Une ravissante idiote
  • 1965 — Viva Maria!
  • 1966 — Marie Soleil
  • 1966 — Masculin féminin: 15 faits précis
  • 1967 — À coeur joie
  • 1968 — Tre passi nel delirio
  • 1968 — Shalako
  • 1969 — L' ours et la poupée
  • 1969 — Les femmes
  • 1970 — Les novices
  • 1971 — Boulevard du rhum
  • 1971 — Les pétroleuses
  • 1973 — Don Juan 73 ou Si Don Juan était une femme...
  • 1973 — L' histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Brigitte Bardot na Internet Movie Database


Wikicitat
Wikicitat: Brigitte Bardot


System-users.svg Nedovršeni članak Brigitte Bardot koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: