Britanska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Britanska ostrva se sastoje od Velike Britanije, Irske i brojnih manjih okolnih ostrva.

Britanska ostrva (engleski: British Isles, irski: Oileáin na Breataine), grupa ostrva uz sjeverozapadnu obalu Evrope koja obuhvataju ostrva Veliku Britaniju (Engleska, Škotska i Vels), Irsku (Sjeverna Irska i Irska), Ostrvo Man i nekoliko hiljada manjih susjednih ostrva. U dokumentima vlade Irske ponekad se smatra da Irska nije dio Britanskih ostrva (ali je češće mišljenje da jeste).

Britanska ostrva su geografski i ekološki termin, koji se, uopšteno govoreći, odnosi na čitav arhipelag od Šetlandskih ostrva na sjeveru do ostrva Sili na jugu, te od ostrva Blasket na zapadu do Istočne Anglije na istoku. Britanska ostrva broje više od 6.000 ostrva ukupne kopnene površine 315.134 km2.

Oko pridjeva "britanski" ima dosta nesuglasica. Iako u svojoj originalnoj upotrebi pridjev implicira vezu sa čitavim arhipelagom uz sjeverozapadnu obalu Evrope (uključujući Irsku), u novije vrijeme, pri upotrebi pridjeva "britanski" ne podrazumijeva se Irska. "Britanski" u geografskom smislu odražava "tradicionalnu" upotrebu za arhipelag u cjelini (tj. uključujući Irsku). Termin Britanska ostrva može uvrijediti one koji ga interpretiraju politički zbog impliciranja neprekidnog suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva nad Irskom ili činjenice da je Irska u nekom smislu politički povezana sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Stoga se u političkoj upotrebi pridjev "britanski" koristi samo za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glavna ostrva[uredi | uredi izvor]

Satelitska slika Britanskih ostrva i dijela kontinentalne Evrope.

Ostrva koji se ponekad ubrajaju u Britanska ostrva, iako geografski ne čine dio arhipelaga:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]