Britansko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Britanska imperija.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Britansko carstvo (eng. British Empire) bilo je najveća imperija u svjetskoj historiji. Proizvod je evropskog doba otkrića, koje je započelo sa globalnim pomorskim carstvima Portugala i Španije u kasnom 15. vijeku. U vrijeme svog raspada (1921) Britansko carstvo imalo je 450-570 miliona stanovnika, što je u grubim crtama bila četvrtina svjetskog stanovništva, a pokrivalo je površinu od preko 37 miliona km2, tj. skoro trećinu površine Zemlje. Mada je carstvo iščezlo, njegovi kulturni i politički ostaci i utjecaji još uvijek se osjećaju širom svijeta, od načina privređivanja (ekonomije), do zakonodavstva i sistema upravljanja i vlade. Djelomično zahvaljujući Britanskom carstvu, engleski jezik postao je novi lingua franca u svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Britansko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: