Bruce Dickinson

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bruce Dickinson
Example alt text
Rođenje 7. oktobar 1958.
Worksop, Engleska

Paul Bruce Dickinson (Pol Brus Dikinson) (Worksop, Nottinghamshire, Engleska, 7. oktobar 1958.), engleski heavy-metal pjevač

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bruce Dickinson karijeru je počeo u bandu Samson svirajući harmoniku i klavijature kasnije je bio vokal da bi pred kraj 1981. došao u Iron Maiden. Poslije albuma Fear of the Dark 1992. napušta band i posvećuje se solo karijeri. Snima albume: Balls to Picasso, Alive in Studio A (live), Skunkworks, Accident of Birth, The Chemical Wedding, Scream for Me Brazil (live). Za vrijem svoje solo karijere on posjećuje i opkoljeno Sarajevo gdje je održao koncert u Bosanskom Kulturnom Centru, 14. decembra 1994. U Iron Maiden se vraća 2000. na albumu Brave new World gdje svira do danas.

Uz muzičku karijeru Dickinson se bavi(o) još nizom drugih aktivnosti: reprezentecija engleske u mačevanju, pilot Boeing 757, novinar, profesor historije, na discovery chanelu snima dokumentarne filmove "Flying heavy metal" gdje testira sve vrste aviona, na BBC chanel 6 vodi novu muzičku emisiju i na kraju vodi humanitarnu organizaciju.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Speed[uredi | uredi izvor]

  • Man In The Street (1980)

Samson[uredi | uredi izvor]

  • Survivors(1979)
  • Head On (1980)
  • Shock Tactics (1981)
  • Live at Reading 1981 (1990)

Iron Maiden[uredi | uredi izvor]

Bruce Dickinson[uredi | uredi izvor]

Iron Maiden Videa/DVDi[uredi | uredi izvor]

Bruce Dickinson Videa/DVDi[uredi | uredi izvor]

  • Dive! Dive! Live! (1991)
  • Skunkworks Live Video (1997)
  • Anthology (June 19 2006)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: